Confidenţialitate

Ministrul Cseke: Nunțile, botezurile și alte evenimente, interzise de luni | AUDIO

Ministrul interimar al Sănătăţii susţine că, la momentul actual, nu se întrevede finalul pandemiei, existând posibilitatea ca numărul infectărilor să ajungă la peste 20.000 de cazuri zilnic.

“Acest final (al pandemiei – n. red) astăzi încă nu se întrevede, nici măcar prognozat. Auzim tot felul de prognoze şi păreri. Sigur, ele sunt importante. Unele se adeveresc, altele nu se adeveresc, cum s-a făcut şi pe celelalte valuri. (…) Încă nu suntem în vârful pandemiei. Trebuie câteva zile bune în care să avem cam aceeaşi valoare, ca să putem spune că avem un fel de plafonare pe un anumit platou. Or, chiar dacă cifrele mai urcă, mai scad, cu o mie, cu două mii (de cazuri – n.r.), încă nu e atât de semnificativ încât să spunem că suntem pe un platou. (…) Există această posibilitate să ajungem la peste 20.000 de cazuri (zilnic – n. red). Este o posibilitate care, din păcate, nu trebuie exclusă”, a declarat Attila Cseke, joi, la B1 TV.

”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…)”, documentul digital va deveni obligatoriu “în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi … pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura nu poate fi impusă angajaţilor.  ”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a explicat ministrul.

”Pe partea de evenimente private … nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a punctat Attila Cseke.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul s-a referit la cei care nu cred în vaccinare şi contestă introducerea certificatului verde, în condiţiile în care acest document este utilizat în toate ţările occidentale.

“Şi Franţa e ‘neconstituţională’, şi Germania e ‘nedemocratică’ şi Italia la fel şi aşa mai departe. Adică, nu ştiu dacă e frumos ca un ministru să spună aşa ceva: toţi ăştia sunt proşti şi noi suntem deştepţi, noi ştim mai bine că nu avem nevoie de acest certificat şi o parte a societăţii are o părere împotriva vaccinului. (…) Vorbim despre cei care nu înţeleg că tot Occidentul, toată lumea civilizată s-a vaccinat şi, uitaţi, ridicare de restricţii şi aşa mai departe şi nu s-a întâmplat absolut nimic din toate teoriile astea conspiraţioniste, despre ce-ţi face vaccinul, dar o parte a societăţii crede în continuare că ce-ţi face vaccinul”, a spus ministrul.

Potrivit lui Attila Cseke, cea mai mare mulţumire pentru cadrele sanitare, epuizate de pandemie, ar fi ca populaţia să se vaccineze şi să le uşureze astfel munca din spitale.

FOTO: Inquam