Confidenţialitate

INFOMANIA • 2 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Paleu & Camelia Chenciu

  • Autorităţile vor decide, marţi, dacă şcolile se vor redeschide în prima zi a săptămânii viitoare, după vacanța dintre semestre. Cum situația epidemiologică nu s-a agravat în ultima perioadă, cel mai probabil revenirea copiilor în clase va primi undă verde. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că, pentru elevii şi profesorii care sunt vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2, predare online va rămâne posibilă. Părinții sunt sfătuiți să nu își trimită copii cu simptome de boală la grădiniță sau la școală. Totodată, Ministerul Educației a atras atenția că nu are personal suficient care să efectueze testele în rândul elevilor. Medicii școlari sunt detașați, în această perioadă, la direcțiile de sănătate publică.
  • Alte două cazuri de infectare cu așa-numita tulpină britanică de coronavirus au fost confirmate în focarul de la Şcoala Gimnazială 28 din Capitală. Bolnavi sunt o femeie care lucrează în unitatea de învăţământ şi un bărbat, contact direct al altui caz depistat în şcoală. Autoritățile au raportat 1.300 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la 9.000 de teste efectuate. Alte aproape 70 de decese au fost asociate Covid. Până la acest moment, peste 700.000 de români au primit prima doză de vaccin anti-Covid.
  • Marți va fi prezentat un prim raport despre incendiul care a cuprins, vinerea trecută, pavilionul Covid al Institutului bucureștean “Matei Balș”. Bilanțul tragediei a urcat la 8 decese. Raportul va include şi informaţii despre situaţia generală din domeniul sanitar, a declarat vicepremierul Dan Barna.  Tot marți ar urma să fie dezvăluite primele concluzii ale incendiului din toamna anului trecut, de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde 10 oameni au ars de vii în secția de Terapie Intensivă. Ministrul Sănătății consideră că documentul este important nu doar pentru a stabilii responsabilii, ci şi pentru a evita astfel de nenorociri în viitor.
  • Amenințat cu o moțiune în parlament de opoziția social-democrată, Vlad Voiculescu a opinat, luni seară, că ”aruncând cu bani în sistem nu rezolvi problemele”, dând exemplul Institutului ”Balş” și dotările acestuia. Ministrul insistă că România are nevoie de spitale noi. Vlad Voiculescu a punctat și importanța echipelor tehnice care să verifice periodic instalațiile.
  • Cert este că în multe spitale lipsesc aparatele de detecţie a incendiilor, iar instalaţiile electrice sunt supraîncărcate, defecte sau impovizate. Hidranţii lipsesc la unele unități sanitare, potrivit pompierilor. Procurorii criminaliști și-au continuat, ieri, cercetarea la Institutul Balș. Prelevarea de probe s-ar putea încheia peste câteva zile. Rezultatele autopsiilor vor conta mult în anchetă.
  • A adunat aproape 25.000 de semnături o petiție online care cere Bisericii Ortodoxe să modifice ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță, după tragedia din Suceava, unde un bebeluș a murit. Comunitatea Declic propune modificarea ritualului, astfel încât să fie prevenite riscuri “inutile și absurde”. Cazul de la Suceava este anchetat atât de procurori, cât și de Arhiepiscopia locală.
  • A fost amendat cu 10.000 de lei patronul restaurantului fast-food din București care a oferit burgeri gratis. Sute de persoane s-au înghesuit în fața localului. Polițiștii Sectorului 1 au constatat că nu a fost respectată regula distanțării fizice.
  • Înmatriculările de autovehicule au înregistrat scăderi în ianuarie, faţă de prima lună din 2020. S-au vândut aproape 6.000 de mașini noi, un declin de peste 50%. În schimb, au fost înmatriculate peste 32.000 de autoturisme la mâna a doua, în scădere cu aproape 7 procente.
  • Aplicaţia Inspectorul Pădurilor nu va funcţiona în următoarea săptămână. Sunt necesare actualizări pentru ca această să fie conectată cu nouă variantă a SUMAL, sitemul național de urmărire a materialului lemnos.
  • Coaliția de guvernare va da startul, săptămâna aceasta, procesului de alegere a noului guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Co-președinte al USR-PLUS, Dacian Cioloș a anunțat că vor fi organizate dezbateri publice cu toate asociaţiile interesate.
  • Ludovic Orban a confirmat că plănuiește să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al PNL la următorul Congres al formațiunii. „Mi-am informat colegii, pentru că au fost foarte multe speculaţii, că am această intenţie şi că voi prezenta public imediat ce voi propune declanşarea procedurile de convocare a Congresului, această intenţie o voi materializa”, a declarat, luni, liderul liberal. Ludovic Orban a devenit ținta unor critici interne după rezultatul dezamăgitor obținut la ultimele alegeri parlamentare.
  • Agenţia europeană de poliţie anunță că au apărut false certificate de teste negative pentru Covid. Europol spune că grupurile infracționale profită, mai ales în mediul online, de actuala criză sanitară globală. Un asemenea certificat fals ajunge să coste până la 300 de euro.
  • Guvernul israelian a decis, luni, prelungirea carantinei naționale. Noile tulpini de SARS-CoV-2 și nerespectarea restricțiilor pun la încercare campania de imunizare în statul evreu, ai cărui lideri admit că o ieşire din criza santară şi economică va dura mai mult timp decât estimau inițial. Parlamentul israelian a dublat cuantumul amenzilor contravenţionale prevăzute pentru încălcarea restricțiilor.
  • Procuratura rusă a cerut o încarcerare de durată a opozantului Aleksei Navalnîi. Marți, cel mai vocal critic al regimului de la Kremlin va fi audiat de un tribunal moscovit. Revenit în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu o neurotoxină, Aleksei Navalnîi este acuzat de încălcarea controlul judiciar într-un dosar din 2014. În weekend, mii de susținători ai acestuia au fost reținuți pentru că au protestat în mai multe orașe. Unii dintre ei riscă detenția pentru ”încălcarea regulilor sanitare”, iar alţii sunt acuzaţi de incitate la minifestații de stradă neautorizate. Situația lui Aleksei Navalnîi preocupă cancelariile internaționale.
  • Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se reunește marți, în spatele ușilor închise, pentru a dezbate situație din Myanmar. Tânăra democraţie din statul asiatic a fost curmată brusc, în câteva ore, după zece ani de tranziţie. Fosta Birmanie a fost, luni, teatrul unei lovituri de stat fără vărsare de sânge. Armata i-a reținut pe liderii politici, în frunte cu șefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, sub pretextul că au fraudat ultimele alegeri. SUA au amenințat cu impunerea de sancțiuni economice. Laureată a Nobelului pentru Pace, Aung San Suu Kyi a eșuat în protejarea minorității rohinja. Victime ale violențelor, mii de oameni au fost nevoiți să se refugieze în Bangladesh. Armata a promis să organizeze noi alegeri în Myanmar, după ridicarea stării de urgenţă, peste un an. În 1988, aproximativ 3.000 de civili au fost ucişi de militari, într-o reprimare sângeroasă a unor manifestaţii împoriva puterii de atunci.
  • O furtună puternică a lovit nord-estul Statelor Unite. Căderi masive de zăpadă şi viscol s-au abătut în statele New York, Pennsylvania şi New Jersey. Mii de curse aeriene au fost anulate, iar şcolile din regiune au fost închise.
  •  În ultimul meci al etapei din Liga 1, CFR Cluj a învins Chindia Târgovişte, cu 1-0. Unicul gol a fost marcat de Alexandru Păun, care a transformat o lovitură de la 11 metri acordată după un henţ al lui Andrei Piţian.
  • Programată marți, partida dintre FC Argeş şi Sepsi a fost amânată, la cererea clubului din Sfântul Gheorghe, care numără 16 jucători infectați cu SARS-CoV-2. Confruntarea ar urma să se dispute peste două săptămâni.
  •  Antrenorul Jorge Costa și Gaz Metan Mediaş s-au despărțit. Invocând motive personale pentru plecare, tehnicianul şi-a încheiat astfel mandatul pe care l-a început la Mediaş în septembrie 2020.
  • În turul al doilea al turneului de 500 de puncte Yarra Valley Classic din Australia, Ana Bogdan (93 WTA) o va întâlni, marți, pe australianca Ashleigh Barty (1 WTA). Simona Halep (2 WTA) s-a calificat în optimi la Gippsland Trophy, după ce a trecut lejer de rusoaica Anastasia Potapova.
  • Două lucrări de grafică semnate de celebrul Pablo Picasso sunt scoase la licitație, marți, pentru a susţine renovarea Muzeului de Artă Braşov. „Nud albastru” şi „Nud pe fotoliu” au preţuri de pornire de la doar 250 de euro. Reabilitarea celor şase săli ale muzeului brașovean costă 10.000 de lei.
  • Diagnosticat cu un cancer în urmă cu 3 săptămâni, actorul american Dustin Diamond a murit la vârsta de 44 de ani. În adolescență, starul l-a interpretat pe „Screech” în serialul de televiziune „Salvaţi de clopoţel/ Saved by the Bell”, foarte popular în anii 1990.
  •  Cântăreţul american Tony Bennett a dezvăluit că suferă de Alzheimer. În vârstă de 94 de ani, artistul urmează tratament. „Viaţa este un cadou, chiar și cu Alzheimer”, a mărturisit Tony Bennett, multumind familiei pentru sprijin.
  • Adina Pintilie, regizoarea lungmetrajului „Nu mă atinge-mă” (”Touch Me Not”),  care a cucerit Ursul de Aur și premiul pentru debut în 2018, face parte din juriul internaţional al ediției din 2021 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
  • Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi caldă pentru această dată calendaristică. Cerul va fi mai mult noros şi, pe arii restrânse, în sud-vestul şi nord-vestul teritoriului şi doar izolat în rest, vor fi ploi slabe sau burniţă, iar la munte, la altitudini mari, lapoviţã sau fulguieli trecătoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în nordul Carpaţilor Orientali. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 grade în nordul Moldovei şi 12 grade în sudul Banatului. Dimineaţa, local, va fi ceaţă. La București, vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros, iar dimineaţa se va semnala ceaţă. Vor fi condiţii de burniţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade.