Confidenţialitate

INFOMANIA • 19 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Doi polițiști au fost reținuți, duminică, în ancheta bărbatului din Pitești care a murit după ce a fost imobilizat brutal. Beat fiind, acesta ar fi refuzat să părăsească terasa unde se afla. Agenții sunt acuzați de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Potrivit raportului preliminar al legiștilor, decesul a fost unul violent, provocat prin asfixiere. Bărbatul avea mai multe traumatisme, precum și o alcoolemie de peste 2 la mie. Imaginile surpinse la acel moment arată cum, agasați de bărbatul care se ținea după ei – polițiștii îl trântesc la pământ și îl imobilizează violent. În anchetă au fost audiați toți cei aflati la fața locului, inclusiv agenții suspectați că l-au bruscat pe bărbat și că i-au pus piciorul pe torace și gât. Duminică, premierul Florin Cîțu i-a cerut ministrului de Interne, Lucian Bode, o anchetă rapidă despre cele întâmplate. Sindicaliștii din Poliție susțin că, din cauza lipsei de personal, mulț agenți trimiși în teren nu sunt pregătiți să facă față presiunii pentru a calma spiritele.
  • De pe poziții aparent ireconciliable, coaliția se reunește în ședință, luni, pentru a dezbate tensiunile generate de recenta destituire a lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Un gest pentru care liderii USR PLUS i-au retras sprijinul politic premierului liberal, susținând că vor să continue guvernarea, dar fără Florin Cîțu în fruntea executivului. De cealaltă parte, PNL și-a reafirmat, alături de UDMR, susținerea pentru Florin Cîțu. USR PLUS și-ar dori ca protocolul de guvernare să fie modificat, astfel încât demiterea unui ministru să se poată face doar cu încuviințarea partidului din care face parte. Declarația fostului ministru al Sănătății despre o posibilă subraportare a deceselor de Covid a amplificat tensiunile. Duminică, premierul a susținut că, din verificările cerute, n-ar exista un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să investigheze și să urmărească toată procedura. Spre seară, în spațiul public, a apărut o circulară care îl contrazice. Documentul este datat 12 aprilie și semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, destituită odată cu ministrul Vlad Voiculescu. Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru interimar al Sănătății, a transmis că o singură persoană din minister știa despre acest grup, care s-ar fi aflat doar la stadiu de “intenție”.
  • Vlad Voiculescu va fi, luni, invitatul unei ediții speciale România în Direct, în care va răspunde întrebărilor despre actuala criză politică. Emisiunea începe de la 13 și 15 minute, imediat după Jurnalul de Prânz.
  • Într-o dezbatere tv, șefa Senatului a admis, duminică, existența unei “sincope” în coaliție, întrucât gestul premierului ar fi fost unul “unilateral”, fără consultarea partenerilor. Ferindu-se de sintagma “criză politică”, Anca Dragu (USR PLUS) a adăugat că portofoliul Sănătății trebuie să rămână al Alianței, iar România are nevoie de un program coerent de guvernare pe termen lung, dând exemplul perioadei în care executivul a fost condus de social-democratul Adrian Năstase. Ulterior, șefa Senatului și-a nuanțat spusele într-o postare pe Facebook, precizând că s-a referit doar lungimea mandatului, nu la performanțele economice sau politice. Potrivit Ancăi Dragu, în momentul în care se schimbă miniştrii, instituțiie devin – citez – “greoaie şi reactive”. Cât despre o posibilă moțiune de cenzură, un asemenea scenariu nu este luat în calcul pentru a nu le da “satisfacţie” oponenţilor politici. Întrebată despre o eventuală revenire a lui Ludovic Orban în postul de premier, printr-o rocadă cu Florin Cîțu, Anca Dragu a spus că o asemenea decizie aparține doar PNL.
  • Premierul a anunțat că, la nivel național, mai sunt doar 20 de paturi libere pentru bolnavi de Covid care necesită Terapie Intensivă. Conform raportării de duminică, 1.475 de pacienți sunt internați la ATI. Alte 160 de decese au fost asociate Covid. Tendința de scădere zilnică a noilor infecții se menține, fiind anunțate 2.300 de cazuri, la 19.000 de teste efectuate.
  • Capitala și nouă judeţe se mențin în zona roşie, cu peste 3 cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori. Judeţul Ilfov rămâne pe prima poziție la nivel național, cu o rată a îmbolnăvirilor de  5,66, în scădere de la 6,13. Bucureştiul a scăzut ușor, de la 5,27 la 5,19 cazuri la mie. În schimb, judeţul Sibiu intră în zona galbenă, cu o rată de 2,94.
  • O nouă tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech este așteptată, luni, în țară. Cele 511.290 de doze vor fi distribuite centrelor zonale de imunizare. Până la acest moment, România a recepționat aproape 3,9 milioane de vaccinuri Pfizer, iar 3,3 milioane au fost deja administrate. Ritmul național de imunizare s-a menținut la peste 70.000 de vaccinări zilnice.
  • Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer consideră că Institutul Regional de Oncologie Iaşi ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru cei 8 bolnavi infectați cu SARS-CoV-2. La Europa FM, șeful Federaţiei, Cezar Irimia, a criticat trimiterea acasă a pacienților sub supravegherea medicilor de familie. În opinia sa, institutul trebuie să răspundă penal.
  • Peste 100 de hoteluri de pe litoral sunt pregătite pentru turiștii care vor petrece sărbătorile pascale și 1 Mai la mare. Conform regulilor actuale, unitățile vor funcționa la o capacitate de cel mult 70 la sută. Prețul unui sejur de trei stele pornește de la 258 de lei și ajunge la peste 1.000 de lei.
  • Ungaria a ajuns la 25.000 de decese asociate Covid. Cea mai recentă raportate zilnică din țara vecină a inclus 3.700 noi infecții şi 205 cazuri mortale.
  • Israelul a renunțat, de duminică, la obligativitatea măștii de protecție în spațiile deschise. Statul evreu mai înregistrează doar 200 de contaminări zilnice. Israelul a atins imunitatea de grup, după ce a fost imunizată mai mult de 80% din populația de 9 milioane de cetățeni. Câteva cazuri de infectare cu tulpina indiană de covornavirus stârnesc, totuși, preocupare.
  • Franţa a impus carantina obligatorie pentru persoanele venite din Argentina, Brazilia, Chile şi Africa de Sud. Izolarea se întinde pe durata a 10 zile. În plus, la graniță, călătorii trebuie să prezinte dovada unui test negativ de coronavirus, nu mai vechi de 36 de ore.  Franţa a fost una din ţările cele mai afectate de pandemie. În ţara cu aproximativ 67 de milioane de locuitori, peste 100.000 de decese au fost asociate Covid.
  • India a consemnat un nou record negativ, de peste 261.000 de infectări. Numărul total al contaminărilor se apropie de 15 milioane, al doilea cel mai ridicat bilanţ după cel din Statele Unite ale Americii, care au raportat peste 31 de milioane de îmbolnăviri de la debutul pandemiei. Spitalele indiene au comunicat 1.500 de noi decese atribuite bolii Covid. Unitățile medicale se confruntă cu un mare deficit de paturi, de sisteme de ventilaţie şi de medicamente, precum antiviralul Redemsivir.  Tulpina indiană de coronavirus nu a fost depistată, până acum, în România.
  • Statele Unite au avertizat Rusia că vor exista consecinţe dacă opozantul Alexei Navalnîi va muri în închisoare. Cazul acestuia este doar unul dintre dosarele care provoacă tensiuni între cele două mari puteri. În vârstă de 44 de ani, principalul contestatar al regimului de la Kremlin se află în greva foamei din 31 martie, denunțând condițiile de detenție. Medicii săi au avertizat, zilele trecute, că acesta poate suferi în orice moment un stop cardiac. Aliaţii lui Alexei Navalnîi – care a supraviețuit anul trecut otrăvirii cu o neurotoxină – au lansat un apel la proteste masive de stradă pe 21 aprilie.
  • Cehia a anunțat că va expulza 18 diplomaţi ruşi. Praga acuză că serviciile ruse de informaţii au fost implicate într-o explozie produsă, în 2014, la un depozit de muniţie. Moscova a calificat drept absurde acuzațiile. Cehia devine a 4-a țară care, în ultima lună, decide expulzări de diplomați ruși, după Bulgaria, Polonia și  Statele Unite.
  • Devastată de un război care durează de 10 ani, Siria va organiza alegeri prezidențiale la 26 mai. Dictatorul Bashar al-Assad, care i-a succedat în funcţie tatălui său Hafez, la moartea acestuia în 2000, a fost reales în două rânduri și este considerat favorit la acest nou scrutin, în absenţa unei concurenţe serioase. Economia siriană suferă din cauza sancţiunilor occidentale şi a crizei financiare din Libanul vecin, în timp ce moneda naţională trece printr-o depreciere fără precedent. Conflictul a devenit mult mai complex de-a lungul anilor, odată cu implicarea unor puteri străine şi cu înmulţirea facţiunilor armate. Războiul a făcut până acum 388.000 de morţi şi a dus la strămutarea a milioane de persoane. Puterea lui Bashar al-Assad, susţinută de Rusia şi Iran, a obţinut victorii în serie în faţa rebelilor slăbiţi şi a preluat din nou controlul asupra majorităţii teritoriului.
  • Papa Francisc s-a întors, duminică, în balconul bazilicii Sf. Petru, salutând zecile de credincioși adunaţi în piață, după o îndelungată pauză. Vaticanul celebrează cei 515 ani de la momentul când Papa Iulian al II-lea a pus prima piatră de temelie a edificiului. Cupola bisericii domină toate acoperişurile din centrul Romei. Bazilica este considerată “inima” creştinătăţii catolice.
  • FCSB s-a impus duminică seară, pe teren propriu, în confruntarea cu FC Botoşani, în prima etapă a play-off-ului Ligii 1. Echipa bucureșteană a câștigat meciul cu 2-1, revenind de la 0-1.
  • UEFA a reacţionat dur la zvonurile că 12 cluburi de fotbal din Spania, Italia şi Anglia ar urma să anunţe înfiinţarea unei Superligi continentale. Forul se împotrivește categoric unui asemenea proiect. UEFA a amenințat că va apela la toate măsurile posibile, atât în plan sportiv, cât și judiciar. Lista cluburilor include Real și Atletico Madrid, FC Barcelona, Internazionale Milano, AC Milan, Juventus Torino, Manchester City, Manchester United, Arsenal Londra, Liverpool, Chelsea Londra şi Tottenham.
  • Bianca Benea a câştigat Cupa României la spadă. În finală, sportiva legitimată la CSM Oradea a învins-o pe stelista Greta Vereş, marea surpriză a competiţiei, care a învins-o în sferturi pe colega sa de club, Ana-Maria Popescu, lider al clasamentului mondial.
  • Sheffield United a retrogradat din prima ligă engleză, după înfrângerea suferită în fața Wolverhampton Wanderers. Echipa din Yorkshire mai are de disputat şase etape, și nu mai poate obţine mai mult de 18 puncte.
  • Stefanos Tsitsipas (5 ATP) a câştigat turneul de la Monte Carlo, primul său trofeu ATP Masters 1000 din carieră. În finală, grecul l-a învins pe rusul Andrei Rublev (8 ATP), scor 6-3, 6-3. Stefanos Tsitsipas are în palmares alte trofee în circuitul ATP, anume Stockholm (2018), Marsilia (2019), Estoril (2019), Turneul Campionilor (2019), Marsilia (2020).
  • Max Verstappen a câștigat, duminică, Marele Premiu de F 1 al Italiei. Pe circuitul de la Imola, pilotul Red Bull Racing a trecut linia de sosire la peste 22 de secunde în fața campionului mondial Lewis Hamilton (de la Mercedes). Podiumul  a fost completat de Lando Noris, de la McLaren.
  • În sudul şi sud-estul ţării, vremea va fi în general închisă. Pe arii extinse, îndeosebi în a doua parte a zilei, va ploua moderat cantitativ (izolat, în jur de 10 l/mp). În restul teritoriului, cerul va fi temporar noros şi local va ploua slab. La munte vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini de peste 1.700 m va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime, în continuare mai scăzute comparativ cu normele climatologice, se vor încadra între 10 şi 16 grade. Izolat, se va semnala ceaţă. La București, vremea va fi predominant închisă. Va ploua continuu începând din a doua parte a zilei, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă, cu mult mai scăzută decât în mod normal la această dată, se va situa în jurul a 12 grade.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.