Confidenţialitate

Cehia expulzează 18 diplomați ruși

Cehia acuză că doi spioni ruşi s-ar afla în spatele unei explozii produse, în urmă cu 4 ani la un depozit de muniţie din Vrbetice, în care au murit doi oameni.

Praga a decis să expulzeze 18 diplomați ruși și a informat NATO şi aliaţii Uniunii Europene despre suspiciunile pe care le are.

Potrivit Reuters, este cel mai grav conflict diplomatic izbucnit între Cehia și Rusia de la sfârşitul deceniilor de dominaţie sovietică asupra Europei de Est, în 1989.

De asemenea, se adaugă tensiunilor crescânde dintre Rusia şi Occident în general, provocate parţial de suplimentare efectivelor militare ale Rusiei la graniţele sale occidentale şi în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, după o intensificare a luptelor dintre guvern şi forţele pro-ruse din estul Ucrainei.

Moscova a declarat că acuzaţiile lansate de Praga sunt “absurde”, amintind că, inițial, autoritățile au atribuit explozia deţinătorilor depozitului.

Kremlinul consideră că expulzările sunt ”continuarea unei serii de acţiuni antiruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani”, acuzând Praga că ”s-a străduit să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei”.

Poliţia cehă se află în căutarea a doi bărbaţi care au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozie, sub numele Alexandr Petrov şi Ruslan Boşirov,  pseudonimele folosite de cei doi ofiţeri GRU despre care Marea Britanie susține că sunt responsabili de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia cu agentul neurotoxic noviciok, în oraşul englez Salisbury, în 2018.

Cei doi au supravieţuit, dar o altă persoană a murit.

Kremlinul a negat implicarea în actul criminal.

FOTO: Unsplash/Ridwan Meah