Confidenţialitate

INFOMANIA • 16 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primele gaze extrase din Marea Neagră au fost livrate, miercuri, în sistemul național. Compania Black Sea Oil & Gas a început producția în zona Midia, urmând să furnizeze jumătate de miliard de metri cubi de gaz în acest an. Vârful miliardului de metri cubi va fi atins în următorii 3 ani.

Este primul proiect al ultimilor 3 decenii de explorare a zăcămintelor Ana și Doina din platoul continental al Mării Negre, a căror “durată de viață” este estimată la 10 ani.

5 sonde extrag gazele, care sunt aduse din larg, printr-o conductă submarină lungă de 126 de kilometri, până la stația din comuna constănțeană Corbu.

Autoritățile spun că, în contextul actual, gazele naturale extrase din Marea Neagră reprezintă “șansa României de a deveni independentă energetic”.

Datele statistice confirmă că resursele naționale de gaz, țiței și energie electrică s-au redus de la începutul anului.

Pe piața europeană, prețul gazelor continuă să crească după ce Gazprom a redus volumul livrărilor spre Italia și Germania. Una peste alta, un producător american de gaz natural lichefiat a anunţat că nu va face livrări dincoace de Atlantic până în luna septembrie.

Mult mai usturătoare la acest moment este scumpirea carburanților.

Majorările săptămânale au făcut ca, la momentul actual, un plin de combustibil să echivaleze cu o treime din salariul minim net, de 1.524 de lei. Atât companiile petroliere, cât și statul câștigă din tarifele ridicate de la pompă.

Nemulțumiți că guvernul nu este dispus să reducă acciza la combustibili, transportatorii rutieri pregătesc o manifestație de amploare pe 30 iunie.

Miercuri seară, la Galați, mai mulți șoferi au protestat spontan într-o benzinărie de pe bulevardul Coșbuc, unde au alimentat de cel mult 2 lei și au plătit cu cardul, formându-se cozi mari.

Scumpirea carburanților afectează și șoferii din țările occidentale.

Dincolo de Atlantic, preşedintele Joe Biden le-a cerut companiilor petroliere să explice de ce nu suplimentează cantitățile în piaţă. Liderul de la Casa Albă și-a intensificat retorica împotriva acestei industrii, întrucât a redus rafinarea petrolului pentru a-şi majora profiturile în contextul războiului din Ucraina.

Joe Biden, care și-a făcut campanie electorală promiţând să reducă dependenţa SUA de combustibilii fosili, vrea acum să fie accelerată producţia de petrol, care se aşteaptă să atingă, anul viitor, niveluri record.

În încercarea de a ține în inflația, Rezerva Federală – Banca Centrală de la Washington – a majorat dobânda de referință cu trei sferturi de punct procentual (0,75%), cel mai mare avans din 1994 încoace.

Americanii se confruntă cu cea mai abruptă scădere a puterii de cumpărare, iar pesimiștii spun că recesiunea nu poate fi evitată în SUA.

În timpul vizitei efectuate în România, președintele francez a susținut că omologii ucrainean și rus trebuie să iniţieze negocieri pentru încetarea conflictului militar. Europenii se vor afla la masa tratativelor pentru a oferi garanții de pace, a subliniat Emmanuel Macron.

Un mesaj de solidaritate pe care președintele francez, cancelarul german și premierul italian ar urma să îl exprime împreună, joi, la Kiev.

Deși neconfirmată din rațiuni de securitate, vizita celor 3 lideri europeni ar fi pregătită de ceva timp, relatează agenția Reuters.

Un consilier al președintelui ucrainean și-a exprimat preocuparea că tripleta ar putea face presiuni ca Volodimir Zelenski să accepte o pace favorabilă Rusiei.

De aproape două luni, tratativele stagnează. Kievul respinge scenariul cedării de teritorii ocupate în schimbul păcii.

S-a speculat că și președintele României s-ar putea alătura vizitei celor trei oficiali europeni la Kiev.

La conferința comună de presă susșinută alături de Emmanuel Macron la Baza Kogălniceanu, Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că summitul NATO de la Madrid, programat la sfârșitul acestei luni, va adopta măsuri esențiale pentru securitatea comună și descurajarea unor eventuale agresiuni pe flancul estic.

La o reuniune a miniștrilor Apărării din statele Alianței Nord-Atlantice, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat, miercuri, că sprijinul pentru ca Ucraina să câștige războiul va continua. Livrarea de armament, mai cu seamă cel greu, “necesită timp”.

Analiștii susțin că, pentru a rezista asalturilor, administrația de la Kiev este dependentă de armele din străinătate, întrucât depozitele și fabricile sale sunt distruse de bombardamentele armatei ruse.

Miercuri seară, Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoarea de un miliard de dolari, incluzând sisteme de rachete anti-navă și muniție pentru artilerie și obuziere.

Însărcinată să ancheteze acuzațiile de crime de război comise în Ucraina, comisia independentă a Organizației Națiunilor Unite susține că toate eforturile de a începe un dialog cu Rusia au eșuat.

ONU investighează și presupusa trimitere forțată a unor orfani ucraineni în Rusia, unde ar urma să fie apoi oferiţi spre adopţie. Se presupune că numărul minorilor aflați în această situație se ridică la câteva mii.

Într-o convorbire telefonică, preşedintele chinez Xi Jinping i-a dat asigurări omologului său rus Vladimir Putin de susţinerea reciprocă în ceea ce privește securitatea. Aliat al Kremlinului, regimul de la Beijing refuză să califice războiul din Ucraina drept invazie și consideră că responsabile pentru escaladarea situației sunt Statelor Unite şi NATO.

Turcia aşteaptă angajamente scrise din partea Suediei şi Finlandei înainte de renunța la obiecţiile faţă de aderarea celor două state scandinave la Alianța Nord-Atlantică.
Ankara susține că Helsinki și Stockhlom adăpostesc militanţi kurzi, pe care Turcia îi consideră teroriști.

Autoritarul președintele Recep Erdogan este acuzat că folosește statutul de membru NATO al țării pentru a captura opozanți pe care să îi trimită în închisoare.

O plută de salvare cu însemne militare rusești a fost descoperită în apropierea Portului Constanţa. Autoritățile încearcă să afle în ce condiții a ajuns obiectul atît de aproape de țărmul românesc.

Datând din cel de-Al Doilea Război Mondial, peste 200 de cartuşe pentru puşti mitralieră au fost descoperite într-un cimitir din localitatea constănțeană Mircea Vodă. Muniţia a fost preluată de pirotehnişti pentru a fi distrusă.

În lipsa banilor pentru refacere, autoritățile nemțene au instituit restricții de tonaj și de viteză pe 3 poduri.

Săptămâna trecută, o astfel de lucrare de infrastructură peste Siret s-a prăbușit la Luțca, punând sub semnul întrebării calitatea reparațiilor făcute.

Invitat la Europa FM miercuri seară, ministrul Dezvoltării a spus că așteaptă concluziile specialiștilor în urma acestui dezastru. Instituția condusă de Attila Cseke a finanțat lucrările la acest pod, dar constructorul nu a predat încă un proces verbal, necesar la închiderea șantierului.

Experți ai Inspectoratului de Stat în Construcții vor verifica, joi, starea podului de la Girov, construit în urmă cu mai mult de 50 de ani peste râul Cracău și ale cărui fisuri s-au adâncit din cauza suprasolicitării ca urmare a traficului intens.

Săptămâna viitoare, ar urma să înceapă consolidarea podului de la Pângărăcior.

Din cauza stării avansate de degradare, cu viteză redusă se circulă și pe podul de la Tupilați.

În premieră pentru justiția din România, familia unei femei a cărei internare a fost refuzată într-un spital public a câștigat procesul intentat Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Cazul s-a judecat de-a lungul a trei ani, timp în care pacienta a murit. Rudele acesteia au continuat să îi caute dreptatea.

În 2019, după ce a fost refuzată de un spital de stat, pacienta a primit tratament într-o unitate particulară, iar costurile au fost imputate Casei bucureștene de Sănătate.

Autoritățile sanitare monitorizează al treilea caz de variola maimuţei confirmat în România. Pacientul, un tânăr de 31 de ani, este spitalizat cu o stare generală bună.

În toate cele trei cazuri de variolă a maimuței din România se fac anchete epidemiologice pentru stabilirea contacţilor direcţi.

În primul caz depistat, medicii au obținut detalii despre partenerul de viață al pacientului abia după ce Poliția a deschis un dosar de cercetare pentru furnizarea de informații incomplete.

Ministrul Sănătății a amintit că este dreptul fiecărei persoane la viaţă personală atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora.

Până în momentul de faţă, boala pare că se transmite mai degrabă pe cale sexuală. Excluzând ideea unui focar de variola maimuţei la Bucureşti, Alexandru Rafila recomandă evitarea relaţiilor “întâmplătoare, cu persoane necunoscute”.

Potrivit medicilor, riscul de transmitere este redus în cazul acestei boli, dar regulile de igienă deprinse în pandemie trebuie respectate.

Vaccinarea în masă nu este recomandată.

Comisia Europeană poartă discuţii cu o companie farmaceutică pentru achiziţia unor doze de vaccin împotriva variolei.

Ministrul Alexandru Rafila a precizat, miercuri, că serurile s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată boala. De aceea, la nivel global există foarte mici cantităţi de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru angajați din sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un nou mecanism de distribuire echitabilă a vaccinurilor.

Biserica Ortodoxă Română este obligată să se supună legii privind liberul acces la informaţii de interes public. Curtea de Apel Bucureşti le-a dat dreptate jurnaliştilor din proiectul ”Să fie lumină”.

În urmă cu doi ani, Patriarhia Română a refuzat să ofere date despre banii publici primiţi de la instituţii ale statului.

Reporterii de la ”Să fie lumină” au dezvăluit amănunte din scandalul de abuz sexual care l-a forțat pe Corneliu să se retragă de la conducerea Arhiepiscopiei Hușilor. Potrivit unei noi anchete jurnalistice, probe din dosarul penal au fost compromise.

Potrivit unor surse judiciare, Elena Udrea ar putea fi repatriată joi. Fostul ministru a fost prins în Bulgaria, la începutul lunii aprilie, la câteva ore după ce a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupție. Procedurile de extrădare s-au prelungit două luni.

Elena Udrea, care ar urma să fie închisă la Penitenciarul Târgșor, nu a convins Curtea Europeană a Drepturilor Omului să suspende mandatul de arestare emis pe numele său, o cerere în care s-a plâns de condițiile din închisorile românești.

România își oficializează retragerea din Banca Internaţională de Investiţii, instituţie înfiinţată în anii ’60 la Moscova, având Rusia printre ţările acţionare. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret în acest sens, care mai trebuie ratificat formal de Parlament.

O nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice începe, vineri dimineață, de la ora 10.00.

Cei interesaţi vor avea la dispoziţie 7 zile pentru crearea conturilor de utilizator. Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă buget de 100 de milioane de lei în acest an, cu 25 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Nu mai pot fi cumpărate televizoare.

Ministerul Dezvoltării a anunțat, miercuri, semnarea primelor contracte de execuţie pentru 15 creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic. Valoarea totală a proiectelor depășește 224 milioane lei.

Bitcoin a coborât la minimul ultimelor 18 luni, până aproape de nivelul a 20.000 de dolari. Cea mai populară criptomonedă a tras în jos şi token-uri mai mici, adâncind astfel prăbuşirea pieţei.

Justiția americană l-a eliberat condiționat dintr-un spital de psihiatrie pe individul care a încercat să îl omoare pe fostul preşedinte Ronald Reagan, în 1981.

După 3 decenii de tratament şi consiliere psihologică, John Hinckley nu mai este considerat o ameninţare pentru societate.

Bărbatul a tras asupra lui Ronald Reagan la ieşirea dintr-un hotel din Washington, dorind să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul ”Taxi driver”.

Unul dintre gloanțe l-a atins pe Ronald Reagan în piept, supus ulterior unei operații care i-a salvat atunci viața.

Procuratura elveţiană a cerut un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru Michel Platini şi Sepp Blatter, foștii capi ai fotbalului internațional, ambii acuzaţi de fraudă.
Un scandal care i-a forțat pe aceștia să demisioneze în 2015.

Instanța ar urma să pronunțele sentințele la 8 iulie.

Fost preşedinte al UEFA, francezul Michel Platini l-a consiliat pe Sepp Blatter între 1998 şi 2002, în timpul primului mandat al elveţianului în fruntea FIFA.

Încheiat în 1999, contractul scris prevedea o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni. Verbal, însă, cei doi s-ar fi înțeles pentru o sumă mult mai mare.

În 2011, la 8 ani de la încheierea activităţii sale de consilier, fostul căpitan al echipei naţionale a Franţei “a reclamat o datorie de două milioane de franci”, plătită de forul internaţional “cu ajutorul” lui Sepp Blatter, şi considerată “nefondată” de către procuratură.

Echipele românești și-au aflat adversarele din turul 2 preliminar al Conference League.

FCSB va întâlni învingătoarea dintre FC Saburtalo (Georgia) și Partizani (Albania). Meciul tur va fi în deplasare. Universitatea Craiova se va duela cu KF Vllaznia din Albania. Turul se va disputa în deplasare. Sepsi se va duela cu învingătoarea dintre NK Olimpija Ljubljana (Slovenia) / Differdange (Luxemburg). Prima rundă va fi pe teren propriu.

Meciurile din turul 2 preliminar sunt programate pe 21 și 28 iulie.

FC Voluntari a anunţat, miercuri seară, despărțirea de fotbalistul Gabriel Tamaş. Presa sportivă scrie că fundașul va evolua la Petrolul Ploiești în următorul sezon.

Mihai Teja este noul antrenor de la FC Botoşani, înlocuindu-l pe Marius Croitoru. Lotul echipei s-a reunit miercuri și va pleca, luna aceasta, într-un cantonament în Austria.

FC Botoşani s-a clasat pe locul doi în play-out-ul Ligii 1.

Simona Halep (20 WTA) s-a calificat în sferturile turneului de la Birmingham, trecând de britanica Harriet Dart (106 WTA), urmând să o întâlnească pe britanica Katie Boulter (141 WTA).

La rândul său, Sorana Cîrstea (36 WTA) a trecut de sârboaica Aleksandra Krunic (103 WTA) și se va duela cu croata Donna Vekic (92 WTA).

În fine, Monica Niculescu și Gabriela Ruse s-au calificat în sferturile probei de dublu de la Birmingham, competiție-test înaintea turneului de la Wimbledon.

Planetariul din Constanța îşi redeschide porţile, joi, după o perioadă în care a fost modernizat cu fonduri europene.

Europa FM se numără printre cele mai de încredere surse de informație din România, potrivit Reuters Institute.

Postul nostru ocupă locul al doilea pe podium, cu un scor de 68%, la egalitate cu Digi24 (68%). Prima poziție este deținută de Pro TV (70%).

Vremea se va menţine în general frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la munte și în regiunile sudice, unde izolat vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 31 de grade.

La București, vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade.

În zonele de munte, vremea se va menţine în general frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua când izolat vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă și normală termic. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua, când trecător vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 25 de grade, iar cele minime între 16 și 19 grade. Temperatura apei mării va avea valori de 22…23 de grade.