Confidenţialitate

A început producția de gaze naturale în cadrul proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia | AUDIO

La malul mării, în această după amiază – a început producția de gaze naturale în cadrul proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Sunt primele gaze noi care vor fi valorificate prin legea Offshore adoptată luna trecută. Proiectul Midia Gas Development este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din partea românească a Mării Negre din ultimii 30 de ani.

Acesta constă în cinci sonde de producţie – o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana – o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 kilometri care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate apoi în Sistemul Naţional de Transport.

Companiile care se ocupă de acest proiect anunță că s-a început ȋn această după-amiază producția și că au fost introduce în Sistemul Național de Transport primele cantități de gaz extrase din aceste zăcăminte aflate în largul Mării Negre.

Până la finalul acestui an, producţia va fi de 0,5 miliarde de metri cubi.

Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia va asigura aproape 10 la sută din cererea de gaze a României. Potrivit legii Offshore – România are prioritate la gazele extrase din aceste zăcăminte – iar statul va primi 60 la sută din profit – restul merge la companiile care se ocupă de extracții.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Legea offshore, în Monitorul Oficial

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.