Confidenţialitate

Plângerea Elenei Udrea față de condițiile de detenție din România, respinsă la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a refuzat, miercuri, să suspende mandatul european de arestare emis pe numele Elenei Udrea, relatează Agerpres, citând AFP.

Fostul ministrul al Turismului a fost condamnat pentru fapte de corupţie în iunie 2018, pe când se afla în Costa Rica. Recursul său în anulare a fost respins de Înalta Curte la 7 aprilie, zi când a fugit în Bulgaria.

La aceeaşi dată, autorităţile române au emis pe numele fostei titulare a ministerului turismului şi dezvoltării regionale (2009-2012) un mandat de arestare, reaminteşte un comunicat al CEDO. Udrea a fost arestată în aceeaşi zi în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia, a mai reţinut instanţa de la Strasbourg.

Mandatul european a fost confirmat de justiţia bulgară.

Elena Udrea a sesizat CEDO, marţi, reclamând că urmează să fie încarcerată în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România.

Fostul ministru s-a plâns, de asemenea, că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv și că a fost condamnat de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială.

Argumentele sale nu i-au convins pe magistraţii europeni, care “au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii”, a comunicat CEDO, fără a-şi motiva decizia.

Surse judiciare susțin că Elena Udrea ar urma să fie extrădată, joi, din Bulgaria.

FOTO: Inquam/Octav Ganea