Confidenţialitate

INFOMANIA • 14 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat marți seară la Europa FM, ministrul Energiei a susținut că producția de electricitate este “suficientă”. “Mi se pare de bun simț ca și noi să ne schimbăm comportamentul în ceea ce privește consumul”, a adăugat Virgil Popescu în emisiunea Piața Victoriei.

La momentul actual, pragul lunar de consum până la care tariful se plafonează este de 255 de kW/h.

Guvernul analizează un sistem de bonificație pentru reducerea risipei de energie.

După model european, autoritățile au îndemnat populația, în mai multe rânduri, să facă economie în contextul în care sezonul rece se apropie, iar Rusia nu plănuiește să reia livrările prin gazoductul Nord Stream 1.

Moscova a pretextat că, prin sancțiunile economice impuse la adresa sa, cancelariile occidentale boicotează lucrările de mentenanță a conductei.

Comisia Europeană ar urma să renunțe, de altfel, la ideea plafonării prețului pentru gazele rusești. Statele comunitare nu au reușit să ajungă la un acord în această privință. Ungaria, Austria și Slovacia s-au opus.

Surse politice spun că executivul european va suprataxa companiile energetice, cu excepția celor care generează emisii de carbon reduse.

Criza energetică se va regăsi în discursul despre starea Uniunii, pe care șefa Comisiei Europene îl va rosti miercuri, de la ora 10:00. În radiografia sa, Ursula von der Leyen va aborda toate actualele provocări la adresa blocului comunitar.

Analiștii consideră reduse șansele ca Europa să evite recesiunea. Deși dependența de gazele rusești a scăzut în acest an, continentul este vulnerabil.

După lecția dependenței de Rusia, Germania plănuiește să limiteze importurile de materii prime din China și accesul companiilor din statul asiatic la infrastructura critică europeană.

Între timp, China a anunțat că este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce ordinea globală “într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă”, după a declarat principalul diplomat al Beijingului la Moscova, subliniind profunzimea legăturilor dintre cele două naţiuni.

Uzbekistanul găzduieşte, joi şi vineri, un summit care îi va reuni pe liderul chinez, Xi Jinping, și omologul rus, Vladimir Putin.

După invadarea Ucrainei, China a încercat să își mențină neutralitatea la nivel declarativ. Deşi nu a criticat în mod explicit agresiunea armată rusă, Beijingul nu a oferit Moscovei provizii militare.

Pe frontul ucrainean de război, luptele au continuat în zona orașului estic Harkov.

Forţele fidele regimului de la Kiev au repurtat victorii în ultimele zile în regiune, alungând invadatorii ruși. În urma acestora, au fost descoperite centre de tortură. Armata ucraineană susține că a eliberat aproape 8.000 de km pătraţi din teritoriile ocupate.

Uniunea Europeană depune eforturi diplomatice să medieze pacea între Armenia și Azerbaidjan, implicate în noi ostilități sângeroase la graniță. Aproape o sută de soldați au murit în ambele tabere, care s-au acuzat reciproc pentru escaladarea tensiunilor.

Analizată într-o ședință specială a Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, situația la frontieră rămâne periculoasă.

Franța a cerut o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. La rândul lor, Statele Unite ale Americii au îndemnat la calm.

Prin vocea secretarului de stat Antony Blinken, administrația de la Washington a acuzat că Moscova ar încerca să „agite apele” în conflictul azero-armean pentru a distrage atenţia de la situația din Ucraina.

Rusia, care sprijină Armenia, și Turcia – aliat al Azerbaidjanului – au cerut încetarea provocărilor.

Cei doi foști sateliți sovietici din Caucaz se luptă pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, recunoscută ca parte a teritoriului azer de comunitatea internațională, dar locuită în majoritate de etnici armeni.

O amplă operaţiune de salvare este în curs de desfăşurare în capitala Iordaniei, Amman, unde o clădire rezidențială s-a prăbușit. Numeroși locatari ai imobilului de 4 etaje au rămas prinși sub dărâmături.

5 persoane au fost găsite fără suflare, iar alte 14 au fost salvate.

Cauzele dezastrului nu sunt cunoscute. În vecinătatea clădirii se află numeroase cafenele și baruri frecventate de turiști.

Premierul iordanian și alți membri ai guvernului s-a deplasat la fața locului.

România va fi reprezentată la cel mai înalt nivel la funeraliile regale de la Londra, programate în prima zi a săptămânii viitoare.

Atât Majestatea Sa Margareta, cât și președintele Klaus Iohannis vor participa la înmormântarea Elisabetei a II-a. Marți, șeful statului a semnat în cartea de condoleanţe deschisă în memoria defunctei suverane britanice la Ambasada din București.

Lista celor câteva sute de invitați la funeralii se rezumă doar la șefi de stat, reprezentanți ai familiilor regale și partenerii lor.

Plecat din Scoția, sicriul cu trupul neînsuflețit al Elisabetei a II-a a ajuns marți seară, în aplauzele mulțimii, la Palatul Buckingham din Londra.

Miercuri, cortegiul va fi găzduit în aripa veche a Parlamentului britanic, unde supușii se vor putea reculege la catafalc.

Sute de voluntari au misiunea ca toate omagiile florale pentru regina Elisabeta a II-a să respecte natura. Este îndepărtat și reciclat plasticul din buchetele, scrisorile şi cărţile poştale lăsate în parcul public al Palatului Buckingham. La finalul funerariilor, florile vor deveni compost.

În tot acest timp, respectând tradiția, Charles al III-lea a fost ieri în Irlanda de Nord, unde a fost ovaționat de regaliști. Vineri, suveranul este așteptat în Țara Galilor.

Un sondaj realizat în aceste zile de YouGov, la comanda cotidianului The Times, a constatat că sprijinul pentru Charles a crescut spectaculos de când a devenit rege.

6 din 10 britanici cred că acesta va fi un suveran bun. Unii dintre cei care o plâng pe regretata sa mamă îl avertizează pe Charles că trebuie să urmeze exemplul acesteia şi, prin urmare, să îşi păstreze opiniile pentru sine.

România și Moldova au decis deschiderea unui nou punct de frontieră, la Bumbăta – Leova, pe un pod militar de pontoane. Punctul va prelua traficul de mărfuri pe podul Rădăuţi Prut-Lipcani.

Urcată sub influența drogurilor la volan, o adolescentă a comis un grav accident la Brăila. Mașina a plonjat de pe un pod și s-a izbit de zidul unui bloc de locuințe. Aflat pe scaunul din dreapta, fără a purta centură de siguranță, fratele fetei a murit în urma impactului puternic. În vârstă de 17 ani, fata este cercetată penal.

Un proiect de lege depus în Parlament propune teste antidrog în școli. Datele statistice arată că numărul tinerilor care consumă substanțe interzise este în creștere la nivel național. Un român din zece recunoaște că s-a drogat cel puțin o dată în viață. Pentru testarea elevului, părintele va trebui să își dea acordul la fiecare început de an școlar.

Uniunea Salvați România cere Ministerului Educaţiei să revină asupra ordinului prin care nu li se mai acordă burse sociale liceenilor care provin din mediul rural. Senatorul USR Ştefan Pălărie consideră că elevii sunt sacrificaţi pentru a se face economii la buget, în loc să se reducă risipa din administrație.

Recent, şi Consiliul Naţional al Elevilor a criticat noile criterii de acordare a burselor.

Sunt îngrijorătoare rezultatele unei caravane medicale în cadrul căreia şi-au făcut analize gratuit aproape 1.300 de persoane din mediul rural. 7 din 10 erau obeze sau supraponderale, iar aproape trei sferturi aveau colesterolul crescut.

Două din trei persoane prezentau valori ale glicemiei specifice pre-diabetului şi diabetului.

Alianţa pentru Unirea Românilor cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice condiţiile în care termocentrala de la Mintia a fost vândută. AUR consideră că atât preţul, de puţin peste 90 de milioane de euro, cât şi desemnarea cumpărătorului ridică semne de întrebare.

Cel mai recent raport internațional arată că 50 de milioane de persoane din lume sunt victimele muncii şi ale căsătoriilor forţate. Situația a fost agravată de pandemie și de conflictelor armate actuale. Vulnerabili sunt, mai cu seamă, copiii și femeile.

Aproape 3 milioane și jumătate de minori trăiesc în condiţii de muncă forţată, în timp ce 22 de milioane sunt forţaţi să se căsătorească împotriva voinţei lor.

În etapa a doua a grupelor Ligii Campionilor la fotbal, Bayern Munchen a învins, marți seară, FC Barcelona cu 2-0. Echipa catalană a ratat mai multe ocazii clare de gol, cele mai mari prin polonezul Robert Lewandowski.

Liverpool a câştigat greu cu Ajax, scor 2-1.

Rezultatul serii a fost reuşit de FC Bruges, care s-a impus cu 4-0  pe terenul FC Porto.

La Mondialele de lupte de la Belgrad, Alin Alexuc-Ciurariu a câştigat medalia de bronz la greco-romane, categoria 130 kg.

Românul mai deține în palmares un titlu european și două medalii de bronz continental.

La feminin, Alina Vuc este în cursa pentru o medalie, urmând să o înfrunte, astăzi, pe uzbeca Jasmina Imaeva.

La București, începe cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului internaţional de film KINOdiseea.

Gazde ale proiecțiilor sunt Cinema Gloria şi Cinematograful de la Muzeul Ţăranului.

Furată din Israel în urmă cu două decenii, o mică monedă de argint a fost regăsită. Valorând un milion de dolari, bănuțul a fost bătut în timpul unei revolte evreieşti de acum aproape două milenii.

Debitele Dunării sunt în scădere. Peste 500 de localităţi primesc apă restricţionat. Administraţia Naţională Apele Române face apel la responsabilitate socială în folosirea resurselor.

Vremea se va încălzi în toate regiunile. Cerul va fi variabil, temporar noros în nordul țării, unde numai pe arii restrânse se vor semnala ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, iar pe spații mai mici și la cote mai reduse și în Transilvania. Temperaturile maxime se vor încadra între 20…21 de grade în Maramureș și nord-estul Transilvaniei și 29…30 de grade în Câmpia de Vest. Dimineața, în zonele joase, în special în Transilvania vor mai fi condiții de ceață.

La București, vremea va fi frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade.

În zonele de munte, vremea se va încălzi. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe arii restrânse ploi slabe de scurtă durată în nordul Carpaților Orientali.
În cursul nopții înnorările se vor accentuat treptat în masivele vestice și nordice, unde local vor fi averse, însoțite și de descărcări electrice, iar prin acumulare, izolat, se vor înregsitra cantități de apă de peste 20…25 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, unde în a doua parte a intervalului se vor atinge viteze de 60…80 km/h.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 25 de grade, iar cele minime între 17…20 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 19 și 22 de grade.