Confidenţialitate

INFOMANIA • 11 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisarii Protecția Consumatorilor au dat primele amenzi după episodul de achiziții panicarde înregistrat, miercuri seară, la mai multe benzinării din România.

Sancțiunile depășesc 370.000 de lei.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, spune că, în colaborare cu Fiscul, ar putea fi confiscate veniturile comercianţilor care au majorat artificial tarifele la pompă.

Speriați de o presupusă scumpire, șoferii au așteptat cu orele pentru a face plinul mașinii. Isteria s-a rostogolit pe rețelele de socializare.

Stația din orașul bihorean Beiuș, care a vândut litrul de combustibil cu 11 lei, a fost amendată cu 35.000 de lei. Proprietarul acesteia a dat vina pe furnizorul din Ungaria, care a majorat tariful pentru lotul în cauză.

MOL România a anunţat că se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică. Totodată, reprezentanţii companiei au explicat că nu pot interveni peste strategia economică a staţiilor partenere, precum cea din Beiuş.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență face verificări în toată țara după ce unele benzinării au vândut combustibil în recipiente din plastic, deşi acest lucru este interzis și foarte periculos.

Regulile de comercializare a benzinei și motorinei vor fi înăsprite.

Sociologii spun că panica s-a răspândit printre șoferi în actualul context, plin de incertitudini, în care prețurile mai multor produse au crescut la raft.

”Nu vom permite nimănui ca, din lăcomie sau alte motive, să încerce să destabilizeze economia și viața cetățenilor”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Șeful statului consideră că, atât timp cât războiul din Ucraina continuă, ne putem aştepta la noi încercări de a destabiliza economiile europene prin știri false. “De aceea, trebuie să fim foarte precauţi” și să avem încredere în autorități, a adăugat Klaus Iohannis.

Consiliul Naţional al Audiovizualului va monitoriza emisiunile de miercuri ale televiziunilor de ştiri şi generaliste în care s-a discutat despre scumpirea carburanților. Unii membri CNA consideră că posturile tv au amplificat panica în rândul șoferilor.

Ostilitățile de pe frontul ucrainean de război intră, vineri, în cea de-a 16-a zi.

Bombardamente au fost raportate, la primele ore, în orașul sud-vestic Ivano-Frankivsk, situat la 185 de kilometri de Sighetu Marmaţiei.

Un armistiţiu a devenit improbabil la acest moment după negocierile eșuate de joi, mediate de Turcia. Prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, Rusia spune că nu a invadat Ucraina, dar cere capitularea și demilitarizarea acesteia.

Solicitarea a fost respinsă ferm.

Bombardamentele au continuat peste Mariupol, port-strategic la Marea Azov, pe care rușii încearcă să-l cucerească de mai mult de o săptămână și unde bilanțul civililor uciși a trecut de 1.200. Evacuările au devenit imposible, iar ajutoarele umanitare nu pot ajunge în zonă.

Criza se agravează la Mariupol, unde alimentarea cu apă potabilă este întreruptă, iar alimente nu se mai găsesc, a avertizat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Jumătatea din populația capitalei Kiev s-a refugiat din calea armelor, adică două milioane de persoane, potrivit primăriei conduse de Vitali Kliciko. Trupele ruse au reluat ofensiva asupra capitalei, dar un contraatac ar fi produs pagube semnificative coloanelor care avansau dinspre Cernihiv și Sumî.

Administraţia regională a Kievului a avertizat că mai multe drumuri din afara orașului sunt periculoase din cauza luptelor grele, inclusiv cea duce înspre oraşele Jitomir şi Makarov.

Ucraina investighează mai multe de cazuri de presupusă trădare. Suspecții, polițiști din Mariupol şi Herson, ar fi trecut de partea inamicului.

Ministerul Apărării a atenţionat despre noi înştiinţări false despre aşa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviştilor. Adresele, emise în numele MApN, au fost distribuite în orașele Cluj-Napoca şi Braşov.

Rusia a anunțat că, prin intermediul Belarusului aliat, restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl. Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că are nevoie de confirmări în plus în acest sens. Întreruperea curentului a stârnit preocupare privind siguranța barelor de uraniu depozitate în centrală.

În discuții avute cu preşedintele francez şi cancelarul german, liderul rus a calificat drept ilegitime sancțiunile economice impuse țării sale. Vladimir Putin a adăugat, totuși, că aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene va continua la parametri normali. Blocul comunitar caută soluții pentru a-și reduce dependența energetică.

Între timp, guvernul de la Moscova a interzis exporturile de produse medicale, electrice, auto și telecomunicații până la finalul anului. Totodată, Vladimir Putin a amenințat că va confisca activele companiilor străine care se retrag din Rusia. Joi și-au anunțat suspendarea activității filialele Mars, Walt Disney, Sony şi Universal Music.

Moscova a admis că economia rusă trece printr-un şoc şi că se iau măsuri pentru a atenua impactul acestuia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a denunțat un “război economic fără precedent” inițiat de occidentali.

Rusia este supusă unui lung șir de sancțiuni economice după invadarea Ucrainei, motiv pentru care rubla s-a prăbușit, iar cetățenii de rând resimt efectele în fiecare zi.

Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de petrol rusesc. Activele unor oligarhi, apropiați ai președintelui Vladimir Putin, au fost înghețate.

Reuniți de urgență la Versailles, în Franța, liderii europeni au convenit că blocul comunitar trebuie să își reducă dependența de gazul rusesc. Uniunea Europeană vrea să devină independentă din punct de vedere energetic până în 2027, a declarat șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Invitat al serii de joi la Europa FM, profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a opinat că ce se întâmplă acum pe teritoriul Ucrainei reprezintă mai mult decât un război între două țări. Potrivit lui, asistăm la o criză mondială care pleacă de la epuizarea resurselor de energie, care reconfigurează harta mondială a resurselor de toate tipurile.

Premierul chinez a îndemnat, vineri, la reţinere în conflictul ruso-ucrainean pentru a evita un dezastru umanitar.

Americanii cer o investigație a “atrocităților” comise de armata rusă în Ucraina.

În schimb, rușii acuză că în Ucraina se fabrică arme biologice și chimice. Subiectul va fi dezbătut vineri, la solicitarea Moscovei, în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Vicepreședintele american ajunge, vineri, la București. Kamala Harris va reconfirma angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea României și a aliaților NATO de pe flancul estic. Oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Este cea mai importantă vizită a unui înalt oficial al administrației de la Washington în România din ultimii 8 ani. În 2014, la București venea actualul președinte Joe Biden, în contextul anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

Prezența Kamalei Harris impune măsuri de securitate. Pentru a evita aglomerația, șoferii sunt sfătuiți să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1 între orele 12.00 și 17.00.

SUA au livrat Poloniei, în această săptămână, rachete Patriot.

Elevii cu afecţiuni cronice vor putea beneficia de învăţământ hibrid până la finalul acestui an şcolar. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că măsura a fost decisă întrucât pandemia nu s-a încheiat.

Bilanțul epidemiologic s-a menținut, joi, peste pragul a 3.500 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte 70 de decese au fost asociate Covid. La Terapie Intensivă sunt internate peste 600 de persoane.

Un medic de familie din Sibiu le-a transmis autorităților un mesaj ironic de ”felicitare” după eliminarea tuturor restricţiilor sanitare. ”Acum stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii”, a scris Egri Eduard pe Facebook. De săptămâna aceasta, Guvernul a anulat brusc toate restricţiile impuse de pandemie.

Într-o ședință online, cabinetul condus de Nicolae Ciucă a desfiinţat, joi, formularul de localizare a pasagerului la intrarea în ţară (PLF).

Din această săptămână, mai multe bănci au dat drumul înscrierilor pentru programul Noua Casă, prin care statul garantează împrumuturi imobiliare.

O treime dintre spitalele din Bucureşti ar putea fi grav afectate de un cutremur puternic, reiese dintr-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi. De asemenea, în cazul unui seism, clădiri care găzduiesc unele subunităţi ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se pot prăbuşi şi duce pierderi de vieţi omeneşti în rândul salvatorilor.

În premieră, o femeie a devenit șefa statului ungar. Katalin Novák a fost desemnată în această funcție de legislativul de la Budapesta. Ungaria este republică parlamentară și președintele are un rol mai degrabă ceremonial. Katalin Novák este membră a partidului Fidesz, condus de autoritarul premier Viktor Orban.

În prima manşă a optimilor Ligii Europa, FC Barcelona a fost ţinută în şah de Galatasaray Istanbul, pe stadionul Camp Nou. Meciul s-a încheiat fără gol înscris. În schimb, Glasgow Rangers a învins Steaua Roşie Belgrad cu 3-0.

FC Sevilla s-a impus o la limită cu West Ham United, cu 1-0, iar Sporting Braga a dispus de AS Monaco cu 2-0.

În ziua în care guvernul britanic a preluat clubul, Chelsea a învins Norwich cu 3-1. Patronul echipei londoneze Roman Abramovich este vizat de sancțiuni, fiind un apropiat al Kremlinului.

Miliardarul rus a anunțat, de curând, că plănuiește să vândă echipa, iar banii să îi doneze victimelor războiului. Pentru moment, nu pot fi cumpărați sau vânduți jucători. Valoarea Valoarea Chelsea Londra este estimată la peste 3 miliarde de dolari.

A doua parte a campionatului autohton de fotbal ia startul vineri. În play-out, UTA Arad și Academica Clinceni se duelează de la ora 17 și 30 de minute. În play-off, de la ora 20 și 30 de minute, se confruntă Universitate Craiova și FC Argeș.

După eliminarea restricţiilor anti-Covid, suporterii vor putea reveni pe stadion la meciurile naţionalei de fotbal. În această lună, România va întâlni Grecia pe 25 martie. Partida amicală se va disputa pe stadionul Steaua. Accesul se va face în baza unui bilet valabil în format digital sau printat şi a actului de identitate.

La turneul de tenis de la Indian Wells, Gabriela Ruse a fost eliminată de slovaca Kristína Kučová. Irina Begu a pierdut în fața cehoaicei Kateřina Siniaková.

Simona Halep debutează, vineri, direct în turul al doilea al competiției californiene contra rusoaicei Ekaterina Alexandrova. Sorana Cîrstea o întânește pe australianca Ajla Tomljanovic.

Luptătoarea Andreea Ana a câştigat medalia de aur la categoria 55 kg, în cadrul campionatului european U23, de la Plovdiv. Campioană mondială în exerciţiu, Andreea Ana a dominat categoria şi a câştigat categoric finala cu azera Elnura Mammadova, scor 12-0.

Vremea se va menține deosebit de rece, geroasă dimineața în centrul, nordul și nord-estul țării și pe alocuri în rest. În sudul, estul și parțial în centrul țării, precum și la munte vor fi înnorări, iar pe arii restrânse, trecător, va ninge slab. În restul teritoriului cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări în Carpații Meridionali și de Curbură, îndeosebi în zona înaltă, cu viteze de peste 60…70 km/h, iar local și în est și sud-est, cu viteze la rafală în general de 50…55 km/h și izolat de peste 60 km/h, amplificând senzația de frig. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 și 4 grade.

La București, vremea se va menține deosebit de rece. La începutul intervalului cerul va fi mai mult senin, apoi se va înnora treptat, iar trecător, îndeosebi spre seară, va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad.

În zonele de munte, vremea se va menține deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi mai mult senin în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, iar în restul zonei montane va avea înnorări și pe arii restrânse trecător va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări temporare îndeosebi în prima parte a intervalului în Carpații Meridionali și de Curbură, cu precădere la atitudini mari, cu viteze de peste 60…70 km/h.