Confidenţialitate

Concluziile negocierii Rusia-Ucraina: Kuleba cere coridoare umanitare, Lavrov spune că Occidentul „acționează periculos” | VIDEO

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a anunțat că în urma discuțiilor cu Serghei Lavrov, cele două părți au fost de acord să găsească o soluție în ceea ce privește culoarele umanitare și situația civililor din Ucraina.

Ministrul de Externe al Ucrainei a organizat o conferință de presă în paralal cu o alta organizată de omologul său Serghei Lavrov, după întâlnirea dintre cei doi, organizată în Antalia, Turcia.

Kuleba a adăugat că este gata să se întâlnească din nou „în acest format dacă vor exista variante de găsire a unor soluții” în ceea ce privește invazia Rusiei.

„Nu a fost ușor să îl ascult pe ministrul Lavrov dar am făcut apel la el de mai multe ori pentru a discuta urgența umanitară din țara noastră. Impresia mea este că Rusia nu vrea să oprească focul în acest moment. Caută în continuare ca Ucraina să se predea, ceea ce nu se va întâmpla. Ucraina este puternică, luptă și suntem gata să apelăm la soluții diplomatice pentru a opri acest război. Dar nu ne vom preda.”

Totodată, ministrul ucrainean de Externe crede că cele două ministere au datoria de a negocia chestiuni ce țin de pace și securitate.

„Sunt gata să continui aceste discuții cu scopul de a sfârși războiul din Ucraina, de a opri suferința civililor ucraineni și eliberarea teritoriilor noastre de sub forțele rusești.”

Dmitro Kuleba a mai spus că în acest moment există două priorități: organizarea unui coridor umanitar din Mariupol și încetarea focului pentru 24 de ore.

Acesta speră ca ministrul de Externe rus să comunice mai departe aceste cerințe Kremlinului, pentru a-și da acordul cu privire la coridorul umanitar, adăugând că războiul nu se poate opri dacă Rusia nu își dorește acest lucru.

„Ultimul lucru pe care îl doresc este să ucid speranța civililor care suferă din cauza raidurilor aeriene rusești, a bombardamentelor, a crimelor comise de soldații ruși. Sper din suflet că domnul Lavrov va discuta aceste aspecte cu colegii săi din guvernul și armata ruse și vor auzi cererile miilor de civili ucraineni și va aranja coridoare umanitare sigure pentru evacuarea lor. ”

De cealaltă parte, Serghei Lavrov a fost întrebat care este perspectiva Rusiei asupra acestui război. A răspuns că în continuare este vorba despre „o operațiune specială” iar „planul merge așa cum a fost stabilit”.

Lavrov a acuzat Occidentul că „acționează periculos” prin furnizarea de arme către Ucraina, adăugând că acest lucru contravine cu „așa zisele lor principii și valori”.

Întrebat dacă Rusia are de gând să atace alte țări, Lavrov a declarat că nu și a repetat faptul că, din perspectiva Rusiei, nu se poate vorbi despre un atac asupra Ucrainei.

A menționat, din nou, că „civilii sunt folosiți drept ostatici” de către „așa numitele forțe de apărare teritorială”. Civilii ucraineni sunt folosiți „drept scuturi umane”, a mai adăugat ministrul de Externe al Federației Ruse.

Foto: Twitter

Citește și: Invazia Rusiei în Ucraina arată și dependența UE față de Kremlin. Liderii Uniunii discută la Versailles „suveranitatea europeană” | AUDIO