Confidenţialitate

INFOMANIA • 1 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

Guvernul se reunește în ședință, vineri, ca să adopte noile reguli sanitare propuse, joi seară, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru localitățile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Masca redevine obligatorie în spațiile publice, închise și deschise, iar programul magazinelor se reduce. Persoanele vaccinate și cele care pot dovedi că au avut Covid vor putea circula și în timpul carantinei de noapte. Pe baza certificatului sanitar, acestea vor avea acces, în număr limitat, în localuri, săli de spectacol sau de cinema și la cele de sport.

Școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare cu SARS-CoV-2 dintr-o localitate, urmând să fie suspendate cursurile cu prezență fizică, punctual, doar clasele în care se descoperă cazuri de boală. Totodată, se introduc testele de salivă pentru elevi și dascăli. Procedura de achiziție a acestora va fi urgentată, a spus aseară premierul Florin Cîțu.

Expert în sănătate publică, Răzvan Cherecheş consideră “iresponsabilă” decizia de a decupla închiderea școlilor de la rata de infectare, întrucât nu se bazează pe dovezi ştiinţifice. În plus, profesorul acuză Ministerul Educaţiei că nu a pregătit sistemul de educaţie pentru valul 4, deşi ştia că acesta era inevitabil. În opinia sa, între măsurile ce ar fi trebuit luate din timp se numără vaccinarea obligatorie în rândul cadrelor didactice, testarea săptămânală a tuturor copiilor, portul măștii și asigurarea distanţării în sălile de clasă.

Mai mult de 120 de orașe au rata de infectare mai mare de 3 cazuri la mie. Pragul de 10 la mie a fost depășit în Bragadiru – Ilfov. La București, rata se apropie de 7 la mie.

La Timişoara și în câteva localități limitrofe, unde rata a ajuns la 8,5 la mie, se instituie carantina în fiecare noapte pentru nevaccinați. De vineri, magazinele au program redus şi sunt interzise evenimentele cu public. Se închid localurile, sălile de fitness, bazinele de înot şi alte spaţii.

La Iași, Primăria a anunțat că Sărbătorile orașului, inclusiv pelerinajul religios de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană, vor avea loc, în această lună, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară. Edilul Mihai Chirica nu vrea să împiedice dreptul credincioşilor de a se închina la racla cu sfintele moaşte.

Un pelerinaj religios este programat și la București, de sărbătoarea Sfântului Dumitru.

Invitat joi seară la Europa FM, medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a opinat că autoritățile puteau stabili demult în ce condiții se pot desfășura manifestările religioase. Totodată, Biserica ar trebui să se gândească la enoriașii săi și să nu îi expună în mod inutil pe cei vulnerabili.

Toate estimările privind amploarea valului 4 al pandemiei au fost depășite.

România a depășit, joi, pragul a 12.000 de noi contaminări cu SARS-CoV-2, ceea ce reprezintă un nou record negativ absolut. Alte 180 de decese au fost asociate Covid, dintre care cel al unui bebeluș și al unui băiat de 7 ani.

Numărul pacienților Covid spitalizați a sporit cu 5.000 în ultima săptămână, ajungând la 12.000.

În secțiile de Terapie intensivă, primesc îngrijiri aproape 1.400 de de bolnavi, în stare gravă după infectarea cu SARS-CoV-2. La nivel naţional, joi mai erau libere doar două paturi ATI, la Brașov și la Cluj. În Capitală, nu mai este disponibil vreunul.

Premierul le-a transmis conducerilor de spitale să înceteze cu “tergiversările” atunci când există solicitări privind suplimentarea numărului de paturi ATI, nefiind necesare aprobări de le șefii de Consilii Județene sau primari pentru acest lucru. Florin Cîţu i-a avertizat pe manageri că, dacă nu rezolvă problema, vor fi înlocuiţi.

Șeful executivului a mai precizat, joi seară, că instituirea unei stări de urgență nu este luată în calcul.

Într-un interviu acordat TVR, Florin Cîțu a transmis că poate fi îmbunătățit în Parlament proiectul prin care angajații sistemului sanitar ar urma să fie obligați să se vaccineze anti-Covid sau să se testeze pe proprie cheltuială. Un eventual refuz ar atrage suspendarea contractului de muncă și, în cele din urmă, concedierea.

În tot acest timp, au început înscrierile pentru Loteria Vaccinării, la care pot participa toate persoanele care au schema completă de imunizare împotriva Covid şi dețin un certificat sanitar digital. Se vor acorda 1.139 de premii, în valoare totală de 15 milioane de lei. Cei interesați se pot înscrie pe un site dedicat, urmând 3 pași. Fiecare participant la cele 19 extrageri va avea 4 şanse de câştig. Cel mai mare dintre premii valorează un milion de lei.

Aproape 62.000 de doze anti-Covid au fost administrate joi. 22.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată. Alte aproape 37.000 de persoane au primit supra-rapelul. Valabilitatea serului Pfizer împotriva Covid a fost extinsă cu 3 luni, în urma unor date noi primite de la Agenţia Europeană pentru Medicamente.

România intră, de duminică, pe lista europeană roșie a statelor cu risc epidemiologic ridicat, alături de Republica Moldova și Bulgaria. La destinație, persoanelor care pleacă din aceste țări – chiar dacă sunt vaccinate – ar putea avea nevoie de test cu rezultat negativ. În lipsa acestuia, ele pot fi carantinate.

Cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare, o legea care ar fi instituit obligativitatea vaccinării angajaților din sectorul public din Slovenia a fost respinsă de Curtea Constituțională. Guvernul de la Ljubljana a anunțat că va respecta decizia. Certificatul sanitar a provocat ample proteste de stradă în Slovenia.

Vaticanul impune, de vineri, certificatul sanitar pe teritoriul său pentru rezidenți și vizitatori. Excepție fac pelerinii care asistă la slujbele din Piața Sfântului Petru, pentru un timp extrem de limitat. În Italia, certificatul sanitar este folosit pe scară largă. Din 15 octombrie, documentul – care atestă vaccinarea, trecerea prin boala Covid sau un test recent cu rezultat negativ – devine obligatoriu pentru toți angajații de la stat sau privat.

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului condus de liberalul Florin Cîțu a fost citită în Parlament, joi, în aplauzele celor prezenți. Purtând semnăturile a 157 de aleși social-democrați, documentul are, după cum arată calculele matematice, toate șansele să treacă.

Împreună, PNL, UDMR și grupul minorităților au doar 181 de voturi, dar nici toate acestea nu sunt garantate.

Deși nu este de acord cu tot ce scrie în moțiunea social-democraților, USR PLUS insistă că premierul trebuie demis pentru că nu mai are susținerea unei majorități.

Florin Cîțu a catalogat drept ”prostie” zvonul că și-ar da demisia înainte de votul pe moțiunea de cenzură. Potrivit lui, liberalii nu își dau jos propriul guvern precum social-democrații, și “e decizia celor de la USR dacă vor să fie mai socialiști ca PSD și mai extremiști ca AUR”, a argumentat acesta.

Învins de Florin Cîțu în recentele alegeri interne de la PNL și, totodată, președinte demisionar al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a anunțat că el va conduce ședința de plen în care moțiunea va fi supusă votului, pentru a evita ”lupte de K1 pe microfon”.

Vineri seară, se va încheia cel de-al doilea tur al alegerilor interne din USR PLUS. După primul tur, au rămas în competiţie copreşedinţii Dacian Cioloş şi Dan Barna. Rezultatul scrutinului online urmează a fi validat de Congresul USR PLUS, programat la Romexpo, în weekend.

Traficul rutier a fost deschis, joi, pe pasajul Mogoşoaia de pe Centura Capitalei, peste DN1A. Așteptată de peste 10 ani, lucrarea întinsă pe 800 de metri, cu 2 benzi pe sens, a fost finalizată cu câteva luni mai devreme decât termenul stabilit. Proiectul de infrastructură rutieră a costat 30 de milioane de lei. Alte 4 pasaje sunt în lucru pe Ocolitoarea Capitalei. Premierul a inaugurat pasajul Mogoșoaia în claxoanele șoferilor. Florin Cîțu a spus că înțelege supărarea celor care stau în trafic “cu orele”.

Maşinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi pe baza cărora se vor acorda facilităţi, a anunţat ministrul Mediului. Potrivit lui Barna Tanczos , între beneficii se numără accesul acestor vehicule în anumite zone, interzis în schimb mașinilor poluante.

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a obligat procurorii să reia ancheta într-un dosar care vizează firma unui cetăţean german care ar exploata ilegal păduri virgine în Munţii Făgăraş. Plângerea a fost făcută de organizația Agent Green, ai cărei membri acuză că autorizația s-a obținut cu acte false, aparţinând altei firme cu nume asemănător.

De vineri, pașaportul este obligatoriu pentru intrarea în Marea Britanie, întrucât a expirat acordul semnat de Uniunea Europeană și Regatul Unit după Brexit. Excepție fac cetățenii comunitari care au primit drept de rezidență. Ambasada României la Londra a avertizat că pașaportul trebuie să fie valabil pe durata întregii deplasări. Pentru o perioade de ședere Mare Britanie mai mare de șase luni, este necesară o viză eliberată de autoritățile de la Londra.

La presiunea Comisiei Europene, unele companii aeriene, între care Wizz Air și Ryanair, s-au angajat să returneze contravaloarea biletelor anulate. Pasagerii nu vor mai fi nevoiți să accepte vouchere de compensare.

Autoritățile bulgare sunt în alertă după ce un cargou care transporta îngrășământ, cu echipaj turcesc la bord, a eșuat la câțiva kilometri de rezervația naturală Kaliakra. Dacă încărcătura nu este transferată rapid pe uscat, cele peste 3.000 de tone de uree riscă să transforme într-o zonă moartă această parte a Mării Negre, unul dintre cele mai importante habitate naturale din Europa, potrivit portalului Euractiv.

Sub medierea Uniunii Europene, Serbia şi Kosovo au încheiat un acord menit să pună capăt unor tensiuni apărute la frontiera comună. Violențele au determinat forţele NATO să îşi intensifice patrulele în regiune.

În spatele ușilor închise, diplomați americani și ruși au reluat, la Geneva, dialogul strategic pe care l-au început în iunie, după summitul președinților Joe Biden și Vladimir Putin. Tratativele caută să ”netezească” numeroaselor asperități care subminează relaţiile din Moscova și Washington.

Serviciile ruse de securitate caută să îl aresteze pe Roman Dobrohotov, fondatorul şi redactorul-şef al unui site de investigaţii, pe care îl acuză că a fugit în mod ”ilegal” în Ucraina. În iulie, domiciliul acestuia a fost percheziționat într-un dosar de ”defăimare”. Roman Dobrohotov a dezvăluit situații în care opozanții regimului de la Kremlin au fost reprimați violent. 

O fostă secretară dintr-un lagăr nazist de concentrare a fost dată în urmărire, timp de câteva ore, în ziua în care a început un proces împotriva sa pentru complicitate la mii de crime. În vârstă de 96 de ani, Irmgard Furchner a fugit dintr-un azil, dar a fost prinsă și arestată.

Găsit vinovat de finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de arest la domiciliu. Dacă va pierde apelul, fostul lider de la Paris se va afla sub supraveghere electronică. Potrivit instanței, Nicolas Sarkozy “a continuat să organizeze mitinguri”, deși a fost “avertizat în scris de riscul depăşirii” plafonului legal al cheltuielilor de campanie pentru alegerile pierdute în fața lui Francois Hollande.

Cu un an întârziere din cauza pandemiei, Dubai Expo – prima expoziţie universală organizată în Orientul Mijlociu – își deschide porțile vineri, iar organizatorii speră să atragă 25 de milioane de vizitatori din lumea întreagă. Ceremonia inaugurală avut loc joi seară, în prezenţa membrilor familiei regale a Emiratelor Arabe Unite.

CFR Cluj a remizat, joi seară, cu echipa daneză FC Randers, scor 1-1, în Conference League, al treilea eșalon fotbalistic european. Antrenorul Dan Petrescu, ai cărui elevi au fost conduși, s-a declarat resemnat cu rezultatul de egalitate. În celălalt meci al grupei D, Alkmaar a învins-o pe Jablonec, cu 1-0. După două etape, feroviarii ocupă ultimul loc în clasament.

Etapa a 11-a a Ligii 1 debutează vineri. De la ora 18.00, se confruntă CS Mioveni și FC Argeş. De la ora 21.00, este programat duelul dintre Chindia Târgovişte și FCSB.

Lider în clasamentul tenisului mondial masculin, Novak Djokovic s-a retras de la Indian Wells. Turneul american va lua startul la 7 octombrie. Sârbul nu a mai jucat de la finala US Open, pe care a pierdut-o în fața rusului Daniil Medvedev. În competiția feminină de la Indian Wells, marile absente sunt australianca Ashleigh Barty, japoneza Naomi Osaka şi americanca Serena Williams.

Ziua Internaţională a Cafelei este celebrată la 1 octombrie. Momentul le prilejuieşte celor care îndrăgesc această băutură, în diversele sale forme, să îşi arate preţuirea. Arabii au fost primii care au cultivat cafeaua, în secolul al XV-lea. Un francez a creat cel dintâi espressor. Consumată acasă sau în oraş, cafeaua se numără între tabieturile matinale ale multora dintre noi.

1 octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, oricine are dreptul ca, după o viaţă de lucru, să iasă la pensie cu demnitate, fără a ajunge în sărăcie. Politicile de consolidare fiscală adoptate după criza globală din 2010 au redus protecția socială pentru vârstnici. Dintre cei care totuşi primesc pensie, o mare parte nu reuşesc să se descurce cu aceşti bani. O situaţie care se regăseşte şi în România.  De asemenea, la ora actuală, în ţara noastră, un milion şi jumătate de vârstnici sunt afectați de singurătate.

Prima zi a lunii octombrie este, la nivel mondial, dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Este un prilej pentru a le reaminti femeilor că, printr-un control medical făcut la timp, maladia poate fi descoperită şi învinsă. În România, mai puţin de 10% din noile cazuri sunt diagnosticate în fază incipientă. În lume,potrivit statisticii, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza cancerului la sân. Pentru a marca această zi, clădiri simbol sunt iluminate în roz.

Vremea se va menţine rece, mai ales dimineaţa.  Peste zi, va ploua slab, pe alocuri în regiunile vestice şi nord-vestice şi izolat în cele sud-estice. Vântul va avea unele intensificãri pe litoral şi în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 21 de grade, cu cele mai ridicate valori în Banat.  

La București, vremea se va menţine rece, iar cerul va fi variabil.

La munte, vremea se va menţine rece, mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul, variabil, va avea înnorãri şi va ploua slab, pe alocuri în Munţii Apuseni. Vântul va sufla slab şi moderat. Variaţiile termice vor fi nesemnificative. Pe arii restrânse se va produce brumã, iar pe vãi şi în depresiuni izolat se va forma ceaţă.