Confidenţialitate

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut sub 8% | AUDIO

Pentru prima dată de la începutul acestei luni, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut sub pragul de 8% pe an. Potrivit BNR, acest indice – în funcție de care se calculează ratele la creditele în lei la creditele cu dobândă variabilă – a ajuns, astăzi, la 7,98%.

O analiză realizată de CFA România a arătat că spre finalul anului, ROBOR la 3 luni va fi de 7,95%. Și estimările Băncii Naționale arată că ROBOR-ul se va menține sub 8% pe an.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: Având în vedere noua prognoză pe care încercăm să o susținem în fața băncilor, pare că suntem convingători, deci ROBOR-ul nu va avea motive să crească semnificativ

„ROBOR-ul ar trebui să fie legat de dobânda de politică monetară care, în contextul unei inflații în coborâre, nu va mai crește agresiv. Asta înseamnă că nici ROBOR la 3 luni nu are de ce să crească agresiv, cu atât mai mult cu cât el a fost extrem de panicos, să spun așa, în această perioadă – de a sări calul – pentru că băncile considerau că perspectiva pe trei luni este mult mai proastă.

Având în vedere noua prognoză pe care încercăm să o susținem în fața băncilor, pare că suntem convingători și atunci ROBOR-ul nu va avea motive să crească semnificativ în perioada imediat următoare. Și atunci, da, acea analiză a CFA-ului este în concordanță și cu analiza noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 8 august, indicele ROBOR la 3 luni ajunsese la 8,14% pe an. A doua zi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a spus, într-o conferință de presă, că băncile „au cam sărit calul” cu ROBOR-ul, iar de atunci acest indice a început să scadă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: BNR se așteaptă la o scădere a inflației în ultimele luni ale anului 2022 | AUDIO