Confidenţialitate

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât miercuri la un nivel care nu a mai fost atins din iunie 2021 | AUDIO

Indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat a doua zi la 6,01%. Cu toate că băncile au început să scadă dobânzile, tot mai mulți români au căutat refinanțări în ultimul an pentru creditele ipotecare cu dobânzi variabile – spun specialiștii din piață.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Indicele ROBOR a coborât de la 6,02 la 6,01%, nivel care nu a mai fost atins din iunie 2021.

Iar indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04%, iar cel la 12 luni la 6,05%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

În cazul unui credit imobiliar, ultimii doi ani au arătat că o reducere a dobânzii contează foarte mult, a spus Oana Ilaş, director general adjunct al unei bănci, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit.

„Clienții care au fost prinși de această perioadă de creștere de dobândă cu dobânzi variabile au început să se orienteze pe refinanțare. Pentru că, într-adevăr, în această perioadă – e o realitate pe care o trăim cu toții – dinamica este mult mai mare pe zona de refinanțări și cred că e o realitate care e aici să rămână cel puțin pentru viitorul apropiat”, a spus Oana Ilaş, director general adjunct al unei bănci, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit.

Clienţii care au fost prinşi de această perioadă de creştere de dobândă cu dobânzi variabile şi care au început să se orienteze pe refinanţare. Într-adevăr, în această perioadă dinamica este mult mai mare pe zona de refinanţări şi este o realitate care s-ar putea să rămână pentru viitorul apropiat.

Economiștii se așteaptă însă ca ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă să scadă și mai mult dacă Banca Națională a României va reduce dobânda de referință la următoarea ședință de politică monetară care va avea loc pe 5 iulie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Țara din Europa care atrage din ce în ce mai mulți turiști: Albania se promovează la târguri și în reviste de specialitate | AUDIO | GALERIE FOTO