Confidenţialitate

Îndemn la protest în fața Tribunalului București, după respingerea cererii de redeschidere a dosarului 10 august

Mai multe grupuri civice au chemat la protest, miercuri, laora 18.00, în fața Tribunalului București, care a respins definitiv cererea de redeschidere a dosarului privind reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale din vara anului 2018.

Foștii șefi ai Jandarmeriei scapă, astfel, de orice responsabilitate penală.

Pe lista procurorilor se aflau maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei în forță, coloneii Gheorghe Cucoş și Cătălin Sindile, alături de comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat.

DIICOT i-a acuzat pe cei 4 de abuz în serviciu.

Nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi de procurori în anchetă, ceea ce poate ridica semne de întrebare asupra rechizitoriului. Decizia judecătorilor vine după două amânări.

Peste 700 de persoane au fost bătute de jandarmii mobilizați în Piața Victoriei, la 10 august 2018, în timpul unei manifestații față de guvernul condus la acea vreme de social-democrata Viorica Dăncilă.

Cătălina Hopârteanu de la organizația ”Declic”, unul dintre ONG urile care organizează protestul de miercuri, într-o intervenție la Europa FM:

„Am pornit de la mesajul președintelui Klaus Iohannis – elefantul din încăpere, pe care nimeni nu-l mai vede. 10 august a ajuns elefantul din încăpere pe care nimeni nu-l mai vede, așa că ne-am hotărât să-l vopsim în roz și să-l ducem prin fața instituțiilor pentru a nu uita că în 10 august oamenii au fost răniți și gazați, deși erau acolo să protesteze pașnic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Grupurile civice vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Co-președintele al alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș a cerut înființarea unei comisii parlamentare de anchetă.

  • Ani Sandu