Confidenţialitate

Încep înscrierile pentru Selecţia Naţională Eurovision 2018

Înscrierile pentru Selecţia Naţională Eurovision 2018 iau startul miercuri.

Compozitorii care doresc să înscrie piese au termen până pe 15 decembrie. Melodiile pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea “Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2018” înscrisă pe plic, ori pot fi trimise electronic, la adresa eurovision.romania@tvr.ro.

Artiştii vor interpreta piesele în studiourile TVR, iar juriul va alege semifinaliştii pe 21 şi 22 decembrie. Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, Selecţia Naţională va avea cinci semifinale, urmând ca numele finaliştilor să fie anunţate la începutul lunii februarie.

Semifinalele şi finala Selecţiei Naţionale se vor desfăşura pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie 2018, fiind organizate în şase oraşe din România, unite în Anul Centenarului de tema alegerii reprezentantului ţării noastre la etapa internaţională a concursului Eurovision 2018.

Ediția va avea loc la Lisabona, capitala Portugaliei, după victoria lui  Salvador Sobral cu piesa “Amar Pelos Dois”.

Semifinalele sunt programate pe 8 şi 10 mai, iar finala pe 12 mai.

Până în acest moment, 18 ţări şi-au exprimat intenţia de a participa la următoarea ediţie: Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia şi Suedia. Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentantul Portugaliei,

Reprezentanţii României – Ilinca şi Alex Florea – au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte.

Cea mai bună clasare a României în concurs de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision.

Prima ediţie Eurovision a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993