Incendiu la Palatul Braunstein, unul dintre simbolurile Iașului

Mai multe echipaje de pompieri s-au mobilizat, vineri dimineaţa, pentru a stinge un incendiu izbucnit la etajul trei al unei clădiri dezafectate din Iaşi.

La ora 07.52, un apel la Serviciul de Urgenţă 112 anunţa că Palatul Braunstein, situat în centrul municipiului, a fost cuprins de flăcări, transmite corespondenta Europa FM, Violeta Cincu.

„Incendiul este localizat la nivelul etajului trei, cu degajare mare de fum în podul clădirii. Muncitorii care efectuau lucrări de reabilitare s-au autoevacuat. Nu sunt victime. Incendiul a fost localizat, se lucrează la lichidare. Se intervine cu trei autospeciale de stingere a incendiilor, autoplatforma de lucru la înălţime. La faţa locului a ajuns şi un Echipaj de Prim Ajutor”, a declarat Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al ISU Iași.

Palatul Braunstein este o clădire din centrul Iaşului considerată a fi monument istoric, ea fiind construită în 1915.

Municipalitatea ieşeană a semnat pe 22 martie contractul de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein. Valoarea totală a proiectului este de peste 20 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei este valoarea lucrărilor de construcţii.

Fondurile sunt alocate de la bugetul local, existând posibilitatea ca acestea să fie decontate din fonduri europene. Execuţia lucrărilor este estimată la 27 de luni, durata de garanţie a acestora urmând a fi de minim 60 de luni.

După finalizarea lucrărilor, imobilul va fi sediu pentru institutele culturale, va avea spaţii expoziţionale şi săli de conferinţe.

Clădirea se află în proprietatea Primăriei Iași din anii ’90 și a adăpostit locuințe sociale.

La parter, se afla o galerie de artă.

Palatul Braunstein este un monument de arhitectură, construit la începutul secolului al XX-lea.

Cupola palatului a fost inaugurată în 1915.

De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse funcțiuni, printre care hotel, bancă, sediu de partid.

Foto: Primaria Iași

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS