Confidenţialitate

În România, 16.000 de copii sunt abuzaţi sau neglijaţi în fiecare an

În România, 16 mii de copii sunt abuzați sau neglijați în fiecare an, anunță președintele Klaus Iohannis de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Șeful statului s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții și cu șeful Consiliului Tinerilor Instituționalizați, iar după discuția cu aceștia a făcut un apel autoriților.

“Fiecare copil trebuie să fie protejat şi să aibă şanse egale de a-şi atinge potenţialul. De aceea, principiile non-discriminării, dreptul la viaţă şi dezvoltare, respectul faţă de opiniile şi interesele copiilor trebuie să se afle constant pe agenda publică, să se regăsească în practicile instituţiilor de orice fel, dar şi ale cetăţenilor în viaţa de zi cu zi”, a adăugat şeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful statului a făcut apel și la judecători să sancționeze mai dur traficanții de minori și pe alți adulți care abuzează copii.

România este monitorizată de Departamentul de Stat al SUA pentru că nu luptă eficient cu traficanții de persoane, inclusiv de copii, susprinși cu sutele de autoritățile europene, în ultimii ani, la cerșit, pe străzile marilor orașe din vest.

Iar în țară, Ministerul Justiției nu a înființat peste tot săli de audiere a minorilor sau judecată pentru copii.

“Dezvoltarea noastră ca societate, acea Românie Educată pe care ne-o dorim, nu poate fi durabilă dacă nu investim în educaţie şi în protejarea drepturilor copiilor şi ale tinerilor. Aceasta trebuie să fie abordarea şi în ceea ce priveşte asigurarea unei finanţări consistente, atât la nivel naţional, cât şi local. În egală măsură, protejarea copiilor şi a tinerilor trebuie să se regăsească şi în sălile de judecată, unde orice formă de violenţă şi abuz să fie aspru pedepsită”, a subliniat şeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.