IAȘI: Institutul de boli cardiovasculare, afectat de incediu, refăcut cu bani de la Guvern, prin OUG

Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi va primi finanţare prin ordonanţă de urgenţă în vederea refacerii după incendiul care a afectat această unitate sanitară, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, care a discutat, alături de managerul institutului, prof.dr. Grigore Tinică, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, soluţiile de finanţare a refacerii clădirii.

„S-a găsit o soluţie în ceea ce priveşte bolnavii cu infarct, pentru a putea fi primiţi şi trataţi încă de mâine. Se vor amenaja urgent încăperi în care actul medical să se poată desfăşura. Am discutat astăzi problema cu premierul şi ministrul Sănătăţii şi avem asigurări că Institutul de Cardiologie din Iaşi va primi finanţare prin ordonanţă de urgenţă în vederea refacerii după incendiu. S-au înaintat mai multe variante şi considerăm că ar fi nevoie de aproape 10 milioane de euro, sumă pe care Ministerul Sănătăţii a luat-o deja în calcul, iar zilele viitoare se va decide de comun acord care este cea mai bună dintre soluţiile prezentate astăzi. Oricum ar fi, unitatea medicală trebuie să funcţioneze chiar şi în această situaţie de avarie. Am stabilit deja discuţii şi cu Ministerul de Finanţe, deoarece Moldova nu poate rămâne fără Institut de Boli Cardiovasculare”, a declarat Maricel Popa, potrivit unui comunicat transmis vineri de CJ Iaşi.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat, în cadrul unei declaraţii acordate presei, că va prezenta prim-ministrului un memoriu cu necesarul de reparaţii care trebuie efectuate la această unitate medicală în urma incendiului din această săptămână. Ministrul a menţionat că sala de operaţii va trebui refăcută, fiind necesară şi completarea echipamentului.

„În acest moment nu funcţionează partea de chirurgie cardiacă. De luni încolo o să funcţioneze partea de cardiologie, cardiologie intervenţională, terapie intensivă, dar partea de chirurgie cardiacă – practic, sala de operaţii – va necesita să fie refăcută şi va trebui completat echipamentul”, a declarat Pintea.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare „I. M. Georgescu”, 18 pacienţi fiind evacuaţi de urgenţă şi transferaţi la mai multe spitale din Iaşi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS