Confidenţialitate

Hunedoara: Salvamontiștii recomandă evitarea golurilor alpine în zilele de caniculă

Salvamontiștii din județul Hunedoara au instituit puncte de permanență în locuri turistice importante din masivele Retezat și Parâng, amatorii de drumeții fiind sfătuiți ca în zilele de caniculă să evite traseele care urmează golurile alpine și să le prefere pe cele prin pădure sau zona lacurilor glaciare.

“Este bine să te răcorești la munte în zilele caniculare, dar și acolo trebuie să ținem cont de anumite reguli care să ne ferească de soarele prea puternic, de vânt și ploi. În condițiile unor temperaturi foarte ridicate, nu este exclus ca la munte să vină o ploaie puternică, cu gheață. Recomandăm turiștilor ca pe vremea foarte călduroasă să evite golurile alpine, iar dacă ajung acolo este bine să poarte o șapcă, pălărie și ochelari de soare”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Turiștii pot întreba la refugiile Salvamont despre starea traseelor și prognoza meteo pentru orele următoare, astfel încât vremea să nu fie o problemă pentru cei care pleacă în drumeție.

În perioada de caniculă, turiștii sunt sfătuiți să efectueze drumeții pe trasee care urmează firul apelor, prin pădure, să aibă în rucsac fructe, apă, legume și să evite alcoolul sau mâncărurile grase.

“Le recomandăm turiștilor traseele prin pădure, pe firul apelor, cum ar fi cel cu plecare din stațiunea Râușor, pe Valea Șteviei, până la Refugiul Ștevia și înapoi sau traseul pe Valea Vălărească, până la stâne. Ar mai o variantă de la Stâna de Râu, până la lacul Tăul Țapului, pentru că traseul are o porțiune prin pădure și este însoțit de apă. Sunt trasee cu surse de apă și mai răcoroase”, a exemplificat Bodean.

Pentru turiștii care ajung în Masivul Retezat, în zona Poiana Pelegii, șeful Salvamont Hunedoara recomandă parcurgerea Traseului Lacurilor, care se poate constitui într-o drumeție ușoară.

“E foarte frumos pentru că turiștii vor putea vedea lacurile din căldarea glaciară Bucura. Nu se poate face baie în lacuri pentru că este interzis prin lege, fiind Parc Național, dar se pot răcori acolo”, a completat Ovidiu Bodean.

Traseul este marcat cu punct roșu și durează circa două ore.