Confidenţialitate

Hormonul de creştere în exces la adulţi provoacă acromegalia

Glanda hipofiză este situată imediat sub creier și secretă mai mulți hormoni, inclusiv hormonul de creștere, care stimulează creșterea mai multor țesuturi din corp și care este necesar în copilărie.

Acromegalia este o afecțiune care apare atunci când se secretă prea mult hormon de creștere la adult. Și în majoritatea cazurilor cauza este o tumoră a glandei hipofize, mai precis adenomul hipofizar, care este o tumoră benignă.

Mâinile și picioarele devin mai lungi și mai late, pielea se îngroașă și apar modificări ale feței care includ creșterea în volum a buzelor și a nasului, precum și o mandibulă mai proeminentă. Vocea se îngroașă, deoarece apar modificări și la nivelul corzilor vocale. Limba crește și ea în dimensiuni, de aceea pacienții cu acromegalie își mușcă frecvent limba. Îngroșarea cartilajelor poate provoca artrită la nivelul articulațiilor, iar îngroșarea pereților căilor respiratorii superioare conduce la sforăit puternic și la apnee în somn. Apare și sindromul de tunel carpian, caracterizat prin dureri la nivelul încheieturii mâinii, iar în cazul femeilor apar dereglări ale ciclului menstrual.

Oboseala, slăbiciunea musculară, hipertensiunea arterială și alte probleme cardiovasculare, precum și diabetul, pot fi alături de modificările aspectului fizic, semne ale acromegaliei.

Testele de sânge măsoară nivelul de hormon de creștere din sânge. Iar RMN-ul depistează tumora de la nivelul hipofizei.

Tratamentul indicat este excizia tumorii care secretă în exces hormonul de creștere. Există, ca alternativă, în cazul în care operația nu este posibilă sau nu este dorită, și tratament medicamentos

Excesul de hormon de creștere la copii, echivalentul acromegaliei la adulți, provoacă afecțiunea numită gigantism.