Confidenţialitate

Horia Roman Patapievici, la Europa FM: Legile nu favorizează cultura, reprezentarea sau exportul culturii. Vrem să avem o imagine în străinătate, dar nu facem nimic legislativ | VIDEO

Horia Roman Patapievici a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Ultima ediție a sezonului „România în Direct” este realizată de la Art Safari și oferă publicului Europa FM o întâlnire de excepție, cu filosoful și eseistul Horia Roman Patapievici. El a fost și directorul Institutului Cultural Român, instituție care a devenit relevantă pentru promovarea artei românești peste hotare.

Horia Roman Patapievici a explicat la „România în Direct” ce este special la Theodor Aman și ce înseamnă Art Safari. Mai mult, filosoful și eseistul Horia Roman Patapievici a spus cât de greu este să realizezi o inițiativă privată în domeniul cultural în România.

Horia Roman Patapievici, despre Theodor Aman

„Ce-i special la Theodor Aman este că este Theodor Aman, dar ca să-l vezi bine ai nevoie de ceva: de o luminozitate, de un cadtu în care detaliul – el este un maestru al detaliului – în care culoarea – el este un maestru al culorii fine – desenul care este extraordinar la Aman să poată fi văzut. Și atunci, ce este genial la această expunere de Theodor Aman – cea mai mare pe care o poate vedea în această generație cineva în țara asta, iar bucureștenii sunt privilegiați – ce este extraordinar este că s-a găsit un tip de iluminare care prezintă lucrările lui Aman ca și când ar fi în transparență, ca și când ar fi diapozitiv”, a spus Horia Roman Patapievici la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Asta este o concentrare specială de o lumină care este filtrată de un anumit fel exact pe cadrul tabloului. În acest mod, ai senzația că este un diapozitiv, deci că vezi ca un vitraliu, adică vezi în transparență. Efectul este uluitor. Și ce se vede este că sunt porțiuni pe care el nu le-a terminat. Le-a lăsat așa. E prima oară când văd acest lucru și m-am uitat la Aman și în Muzeul Aman, dar și în Muzeul Național de Artă al României. Am văzut lucruri pe care nu le-am văzut niciodată, iar arta lui este arta unui mare maestru”, a mai spus Horia Roman Patapievici la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Horia Roman Patapievici, despre Art Safari

„Safari este motorul de căutare de pe Apple, deci Art Safari este cum cauți arta dacă ai la dispoziție un motor de căutare. Asta a fost ideea inițială”, a explicat filosoful și eseistul Horia Roman Patapievici la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât de greu este să realizezi o inițiativă privată în domeniul cultural în România

„Am experiența mea de la ICR. Legile nu favorizează cultura, reprezentarea culturii sau exportul culturii. Noi vrem să avem o imagine în străinătate, dar nu facem nimic – legislativ vorbind – pentru a putea exporta cultura română. Toată lumea ține de lucrări, iar aici vorbim de lucrări de artă vizuală, le ține când le are cu ghearele și se plânge după aceea că suntem necunoscuți”, a spus Horia Roman Patapievici la europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pe Grigorescu nu se dau 2 bani în străinătate, deși noi dăm mulți bani – sute de mii de euro pe el în piața care a fost formată în ultimii 10-15 ani. Andreescu este necunoscut. Tonitza, cum s-a văzut în restrospectiva de peste 300 de lucrări. Într-o viață de om nu mai vezi așa ceva. Este copleșitor, arată că Tonitza nu este pur și simplu un pictor, ci este un mare maestru. Cum a fost retrospectiva Luchian, Petrașcu. Sunt mari, extraordinare valori completamente ignorate de Occident, unde am vrea să ne afirmăm pentru că piețele noastre sunt închise. Au rămas închise, așa cum comunismul le-a făcut”, a mai spus Horia Roman Patapievici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” moderată de Cătălin Striblea

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ioana Ciocan, la Europa FM despre programul educațional Art Safari Kids: Pe copii trebuie să-i îndrăgostim de artă | VIDEO