Confidenţialitate

Hepatita C nu este o afecţiune rară

Ați considerat până acum că hepatita C este o afecțiune rară? Hepatita C este o afecțiune extrem de răspândită la nivel mondial. În fiecare an au loc peste 350 de mii de decese din boli de ficat asociate cu hepatita C. Pentru România, Hepatita C este o problemă importantă de sănătate publică.

Hepatită înseamnă inflamația ficatului, și pe lângă virusuri, hepatita mai poate fi provoată și de consumul excesiv de alcool, medicamente sau boli autoimune.
Funcțiile ficatului sunt de curățare a sângelui, de metabolizare a grăsimilor și de a depozita substanțe necesare producerii de energie. Țesutul hepatic inflamat și lezat de către infecția cu hepatita C nu va mai funcționa așa cum trebuie.
Hepatita C poate rămâne activă în organism și distruge ficatul în timp, adică provoacă hepatită cronică. Spre final apare ciroza hepatica, adică înlocuirea țesutului hepatic normal cu țesut fibros, fără funcție. Infecția cu hepatita C se asociază și cu un risc crescut pentru cancer hepatic.
Virusul hepatitei se transmite prin sânge. Există și posibilitatea unei transmiteri pe cale sexuală sau prin contactul cu instrumente medicale infectate sau cu instrumentele folosite pentru tatuaje și piercing. Hepatita C evoluează lent și fără prezența unor simptome evidente o lungă perioadă de timp. Cele mai multe persoane rămân nediagnosticate sau netratate și reprezintă o sursă continuă de infectare.

Hepatita C nu poate fi prevenită prin vaccinare, precum în cazul hepatitei B. De aceea, metoda cea mai eficientă de prevenţie este tratamentul persoanelor infectate, care încetează să mai fie o sursă de infectare.

Pentru hepatita virala C, însă, testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii. Momentan, nu există vaccin împotriva virusului C.