Confidenţialitate

Hepatita A – boala mâinilor murdare

Hepatita A sau boala mâinilor murdare este o boală cu transmitere fecal-orală. Omiterea procesului de spălare a mâinilor după utilizarea toaletei este o cale frecventă de transmitere, precum și utilizarea instrumentelor de mâncat și de băut folosite în prealabil de o persoană infectată. Copiii din creșe și grădinițe prezintă un risc ridicat de a contacta hepatita A.

După infectare poate dura între 2 și 7 săptămâni până să apară simptomele. Acestea constau în oboseală și slăbiciune, greață, vărsături și dureri abdominale. Apoi apare icterul, colorația galbenă a pielii. Perioada de contagiozitate maximă este în perioada simptomatică, până la apriția icterului, după care concentrația virusului scade. Copiii pot răspândi virusul pe perioade mai lungi decât adulții.

Nu există tratament specific. Este recomandată odihna la pat. În majoritatea cazurilor infecția cu acest virus trece de la sine și nu provoacă o afectare cronică a ficatului. După vindecare, organismul produce anticorpi care îl vor proteja de o viitoare infecție cu virusul A, dar nu și pentru virusurile B și C.