Confidenţialitate

Helicobacter pylori, bacteria periculoasă din stomac

Helicobacter pylori este o bacterie care infectează suprafața mucoasei stomacului și a duodenului, primul segment al intestinului subțire. Este o infecție frecvent întâlnită. Mulți dintre noi dobândim această infecție pe parcursul vieții. Odată apărută și depistată, infecția dispare numai prin tratament.

Mulţi dintre cei infectați cu Helicobacter pylori nu prezintă simptome. Însă această bacterie este cauza cea mai comună a ulcerului duodenal și gastric pentru că provoacă inflamație locală, mucusul care în mod normal reprezintă o barieră împotriva acidului este alterat, și astfel apar leziunile.
Important este și riscul de apariție al cancerului gastric și a limfomului gastric la persoanele infectate pe termen lung cu Helicobacter pylori.

Semnalele de alarmă ale cancerului gastric sunt scăderea marcată în greutate, vărsăturile cu sânge și anemia, care atunci când apar conduc la necesitatea efectuării unei endoscopii digestive superioare. De asemenea, această investigație este recomandată oricărei persoane cu vârsta peste 55 de ani cu simptome frecvente precum indigestie, balonare, senzație de sațietate precoce și greață.
Diagnosticul infecției cu Helicobacter pylori se poate face cu ajutorul unui test prin care se analizează conținutul aerului respirat după ce se bea o anumită substanță, dar și prin analize de sânge sau prin biopsia efectuată cu ajutorul endoscopului.
Tratamentul de eradicare a bacteriei Helicobacter pylori presupune medicamente pentru controlul acidității gastrice și antibiotice.