Confidenţialitate

Guvernul ia în calcul înființarea unor „consorții administrative”, prin care localitățile vecine se pot asocia pentru a oferi servicii publice în comun

La Palatul Victoria, Guvernul discută miercuri înființarea „consorțiilor administrative”. Prin acest fel, mai multe localități învecinate se pot asocia voluntat pentru a oferi servicii publice în comun.

Proiectul de lege aflat pe masa guvernului este un prim pas către o reformă teritorială, măsură asumată de România la Bruxelles în Planul Național de Redresare și Reziliență, notează G4Media.

Proiectul completează Codul Administrativ. Astfel, două sau mai multe comune ori orașe care sunt învecinate se pot asocia în aceste consorții administrative pentru a oferi sevicii publice în comun sau pentru investiții comune.

Acestea nu vor avea personalitate juridică. În prezent, unificarea sau asocierea dintre localități poate fi făcută prin referendum local.

Un astfel de demers a eșuat în Buzău de exemplu, din cauza prezenței slabe la urne. Primarul de acolo a propus în 2021 unirea cu localitatea învecinată Țintești.

Citește: România nu va trece printr-o criză alimentară, crede Iohannis. „Știți cu toții că lucrurile sunt bine gestionate” | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei