Confidenţialitate

Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei: ”Membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu este o excepție”

”Membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu este o excepție”, transmite Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei ca reacție la comentariile recente făcute de ministrul Tudorel Toader.

Prezent cu o zi în urmă în Senat, Ministrul Justiţiei a declarat că raportul GRECO este orientativ şi nu poate impune reguli legiuitorului român. ”Expertul GRECO nu poate să treacă peste voința legiuitorului național, voință verificată de Curtea Constituțională”, a spus Tudorel Toader în fața senatorilor.

Tudorel Toader a explicat, miercuri, la „Ora Guvernului”, că nu poate sesiza Comisia de la Veneţia, deoarece nu are dreptul legal şi procedural să facă asta.

În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie, GRECO a adoptat Raportul privind România. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiției. Autoritățile române au primit raportul în data de 28 martie.

Raportul complet este disponibil la adresa https://rm.coe.int/ad-hoc-report-on-romania-rule-34-adopted-by-greco-at-its-79th-plenary-/16807b7717