Confidenţialitate

Gravidă supraponderală – plimbată de la un spital la altul

O gravidă din Vaslui a fost transportată în toiul nopţii de luni spre marți până la Bucureşti, după ce medicii din cea mai mare maternitate din Moldova – Elena Doamna, din Iași – au refuzat să o primească afirmând că femeia are o greutate prea mare.

De asemenea, și ginecologii din Bârlad şi-au declinat competenţa, iar gravida a fost transportată aproape 300 de kilometri până la o maternitate din Bucureşti – transmite corespondentul Europa FM, Sorin Saizu.

Gravida, în vârstă de 28 de ani, a ajuns inițial la Spitalul de Urgență din Bârlad, iar medicii de aici au luat decizia să ceară ajutorul Maternităţii ”Elena Doamna” Iaşi, considerând că este un caz de risc care îi depăşeşte competenţele.

Pacienta, aflată la prima naştere, prezenta un grad ridicat de obezitate, având aproape 180 de kilograme.

Medicul bârlădean a prezentat cazul colegilor de la Maternitatea ”Elena Doamna” Iaşi, acolo unde erau transferate, de regulă pacientele care reprezentau cazuri de risc, ce le depăşea competenţele.

Medicul de gardă din Iaşi a refuzat transferul pacientei de la Bârlad, invocând că maternitatea nu are o masă care să susţină greutatea unei paciente obeze.

Disperat că viaţa pacientei şi a fătului putea fi pusă în pericol de o temporizare a cazul, medicul de la spitalul din Bârlad a solicitat ajutorul maternităţilor din Bucureşti.

În cele din urmă, doctorii de la Maternitatea Pantelimon din Capitală au aprobat transferul pacientei de la Bârlad la Bucureşti.

Pentru a transporta pacienta cât mai rapid, medicii bârlădeni au solicitat ajutorul SMURD Iaşi, pentru a se asigura transportul cu un elicopter, însă au fost refuzaţi şi de această dată pentru că era noapte.

În cele din urmă, gravida a fost transportată la Bucureşti cu o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţă Vaslui însoţită de medic.

Ambulanţierii vasluieni au precizat că nici tărgile cu care sunt dotate salvările, nu pot susţine o greutate mai mare de 140 de kilograme.

Atât în cazul gravidei de la Bârlad, cât şi în cazul altor pacienţi obezi sunt luate toate măsurile pentru a se asigura transportul în condiţii de siguranţă.