Grăsimile, cu bune şi rele

Medicii nutriţionişti avertizează că fuga de grăsimi nu e tocmai sănătoasă. În primul rând NU toate grăsimile îngraşă iar pe de altă parte important este să ştim care sunt grăsimile care ne fac rău şi care sunt cele care contribuie la sănătatea organismului.

Profesorul Dan Mircea Cheţa, preşedintele Fundaţiei pentru o Alimentaţie Sănătoasă, spune de exemplu că ar trebui încurajat consumul de margarină în detrimentul celui de unt.

Grăsimile saturate sunt predominant de origine animală şi, consumate în exces, se depun în artere odată cu aşa-numitul ‘colesterol rău’, mărind riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

În general grăsimile saturate se găsesc în carnea roşie grasă, ouă, lapte integral şi produsele derivate sau uleiurile tropicale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca din aportul zilnic de grăsimi, cel mult 10% să fie grăsimi saturate

De cealaltă parte, a grăsimilor bune, sunt grăsimile nesaturate.

Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 ce formeaza acest tip de grăsimi ajută la menţinerea sănătăţii încheieturilor, părului, pielii şi chiar a masei musculare în cazul sportivilor. Mai mult, contribuie la distrugere grăsimilor saturate depuse.

Doctorul Corina Zugravu, lector la Universitatea ‘Carol Davilla’ din Bucureşti atrage atenţia că romanii nu sunt atenţi la ce cumpară şi prea puţini sunt cei care se uită la ce este scris pe eticheta alimentului înainte de a-l pune în coş.