Confidenţialitate

Grăsimile bune

Nu întotdeauna grăsimile reprezintă ceva rău!

Colesterolul, de exemplu, este parte constituentă a membranelor celulare și este de asemenea precursorul vitaminei D, al unor hormoni și sărurilor biliare. Bineînțeles, nivelul acestuia în corp trebuie evaluat periodic cu ajutorul testelor de sânge pentru a preveni o creștere neadecvată care dăunează vaselor prin depunerea în pereții acestora.

Sursele grăsimilor din dietă sunt variate. Acestea se găsesc în semințele de floarea-soarelui, rapiță, porumb sau soia, din care se pot fabrica diverse uleiuri, provin din măsline sau avocado, dar și din nuci sau migdale. Sursele comune de gărsimi animale provin din carne, dar și din pește, ouă și lapte.

Grăsimile sănătoase sunt implicate în mai multe procese din corp. Alături de carbohidrați și proteine, sunt principala sursă de energie.

Un rol biologic foarte important al grăsimilor este participarea la procesul de absorbție a vitaminelor liposolubile A, D, K, E. Dezvoltarea și funcția sistemului nervos central depind, de asemenea, de grăsimile sănătoase din dietă, mai ales că grăsimile reprezintă 60% din structura creierului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.