Confidenţialitate

Cum scădem nivelul colesterolului rău din organism?

Colesterolul este necesar pentru anumite structuri celulare sau pentru sinteza unor hormoni din organism. De aceea, colesterolul este produs de către ficat în proporție de 75%, restul provenind din alimentație.

Gălbenușul de ou conține două tipuri de grăsimi care nu sunt bune pentru sistemul cardiovascular: grăsimi saturate și colesterol. Albușul, însă, nu conține grăsimi și este bogat în proteine. De aceea, este recomandat să nu mâncăm mai mult de două gălbenușuri de ou pe săptămână.

Dieta mediteraneană ne ajută să controlăm nivelul colesterolului, contribuind la scăderea riscului de boli cardiovasculare și prelungește viața cu pana la 15 ani, dacă este combinată cu exerciții, menținerea greutății corporale şi dacă se evită fumatul.

Dieta mediteraneană include multe legume, ulei de măsline, fructe, nuci, peste si cereale integrale şi presupune consum redus de carne şi alcool.

De asemenea, alimentaţia de tip mediteraneean permite o protecţie mai bună a memoriei şi a capacităţilor cognitive.

Fibrele sunt de mare ajutor, de asemenea, scăzând nivelul de colesterol rău, LDL. Acestea sunt o categorie de carbohidrați proveniți din fructe, legume și cereale integrale. Adăugând 5-10 grame de fibre solubile pe zi, adică 2 mere cu coajă, LDL scade cu 5%. Consumați și mazăre, fasole, citrice, morcovi, orz și ovăz.

V-ați propus să scăpați de colesterol slăbind? Primele semne în acest sens apar atunci când ați slăbit 10% din greutatea inițială.

Este bine să ne controlăm dieta, dar nu uitați de recomandările medicului și de tratamentul medicamentos pe care acesta vi l-a prescris. Uneori, doar regimul alimentar strict nu este de ajuns.