Genele ar putea să indice ritmul de îmbatrânire biologică

Anumite variaţii genetice ar putea să indice ritmul de îmbătrânire a organismului uman, potrivit unui studiu britanic, publicat recent în revista Nature Genetics.

Autorii acestui studiu consideră că descoperirea lor i-ar putea ajuta pe medici să identifice în avans pacienţii care se confruntă cu riscuri sporite de apariţie a bolilor specifice vârstei a treia.

Oamenii purtând aceste variaţii genetice prezintă diferenţe ale ‘ceasului lor biologic’ la nivelul tuturor celulelor lor.

Reprezentanţii British Heart Foundation consideră că această descoperire ar putea constitui o nouă metodă de prevenire a maladiilor cardiace.

Deşi medicii ştiu foarte bine că oamenii, pe măsură de îmbătrânesc, sunt tot mai expuşi în faţa riscurilor de declanşare a maladiilor Alzheimer, Parkinson şi a celor cardiace, unii dintre pacienţi cad pradă acestor boli la o vârstă mult mai timpurie decât s-ar fi aşteptat specialiştii.

Una dintre teoriile actuale sugerează că ‘ceasurile biologice’, denumite telomeri – parte a cromozomilor din fiecare celulă care sunt purtători ai codului genetic, ar putea juca un rol important în acest mecanism.

Autorii studiului au analizat peste 500.000 de variaţii genetice din genomul uman, au identificat o serie de mutaţii localizate în apropierea genei TERC, care, în cazul persoanei purtătoare, pare să echivaleze cu trei sau patru ani de ‘îmbătrânire biologică’.