„Garda Națională a României”, structură paralelă Armatei, controlată de Senat. Propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea – depusă la Parlament

„Garda Națională a României” – este dorința deputatului PSD Eugen Nicolicea. Parlamentarul a gândit și un proiect de lege pentru înființarea acestei structuri. Garda Națională ar trebui să funcționeze, cum propune deputatul PSD, în subordinea Senatului și paralel cu Armata.

 

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea a depus proiectul de lege pe 31 octombrie. Deputatul susține că înființarea „Gărzii Naționale” este necesară pentru că „ar asigura cadrul organizatoric al pregatirii premilitare a tinerilor pe baza de voluntariat”, așadar, o rezervă pregatită cu costuri reduse pentru armata profesionistă.

Dar, Garda ar urma să colaboreze cu Armata prin intermediul a două birouri stabilite la Statul Major al Forţelor Terestre şi la cel al Forţelor Aeriene.

Comandantul Gărzii Naționale ar urma să fie stabilit de Biroul Permanent al Senatului, iar atribuțiile noii  structuri vor fi a de apărare pe plan intern și extern, dar și de intervenție în situații de urgență.

Garda Națională a României va fi compusă 8 opt Brigăzi de Infanterie sau Mecanizate, o Brigadă de geniu și una de Artilerie Terestră. Fiecare brigadă va avea șase batalioane. Forțele aeriene ale Gărzii vor avea opt baze de elicoptere, înzestrate și cu avioane de vânătoare produse la noi în țară.

Inspectoratul General al Gărzii Naționale va avea centrul în București și inspectorate zonale în Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța.

Garda va avea personal permanent în proporţie de 35%, urmând ca voluntarii să fie chemaţi doar în situaţii de urgenţă sau de război. Proiectul prevede ca personalul permanent să poată fi recrutat dintre militarii în rezervă sau în retragere, cu vârsta de până la 65 de ani.

Voluntarii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, să aibă absolvite studiile liceale şi un stagiu de pregătire de 6 saptamani organizat de Garda Naţională în centre ale MApN și MAI.

Voluntarii vor beneficia de scutiri de impozite, plaga asigurării locuințelor de domiciliu și control medical gratuit, mai prevede proiectul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS