Galați: Se fac pregătiri de evacuare la Izvoarele

Valul de pământ desprins de pe versantul dealului a ajuns la jumătate de metru de casele de la marginea satului. Autoritățile monitorizează evoluția fenomenului și sunt pregătite să-i evacueze forțat pe localnicii ale căror case sunt în pericol iminent.

În ultimele 12 ore, valul de pământ desprins de pe versant a înaintat spre satul Izvoarele cu cel puțin 30 de centimetri și continuă să avanseze. Șase case de la marginea satului, în care locuiesc 14 persoane, o școală și biserica sunt amenințate de alunecarea de teren, care s-a reactivat după precipitațiile abundente de săptămâna trecută. Pentru moment, autoritățile locale au evacuat animalele din gospodăriile aflate în zona de risc maxim și au pregătit spații de cazare pentru cele 14 persoane aflate pe picior de evacuare.

Deși oamenii refuză să-și părăsească locuințele, primarul va apela la poliție pentru evacuare, în caz de urgență. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratului pentru Situații de urgență din Galați, alunecarea de teren de la Izvoarele se manifestă pe o suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. La începutul lunii martie au apărut primele probleme la Izvoarele.

După ploile abundente din februarie și topirea zăpezilor, pe dealul de la marginea satului s-a creat o falie uriașă. Atunci, fenomenul s-a manifestat pe o suprafață de peste 7 hectare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS