Confidenţialitate

Balint povestește cum reușea Maradona să-i farmece pe toți | AUDIO

Toate meciurile care au avut loc aseară în Champions League au început cu momente de reculegere în memoria lui Diega Armando Maradona. Argentina a decretat trei zile de doliu în memoria fostului fotbalist.

Gabi Balint, fost jucător al naționalei, a povestit în emisiunea Drum cu Prioritate, cu Radu Constantinescu, cum reușea Diego Maradona să transforme fiecare meci într-un spectacol pe teren:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabi Balint a amintit cum reușea Diego Maradona să-i farmece pe toți, inclusiv pe fotbaliștii pe care îi întâlnea pe teren:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Diego Maradona își lasă numele înscris în istoria sportului

Diego Maradona a murit, la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiac. Diego Armando Maradona este catalogat de mulți drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărțind cu Pelé titlul de Jucătorul Secolului decernat de FIFA.

Vestea decesului lui Maradona a fost dată presei de agentul şi prietenul său, Matias Morla. Acesta a fost operat pe creier, pentru a i se îndepărta un cheag de sânge, operație fiind una reușită, după cum declarau medicii în urmă cu câteva săptămâni. „Am reușit să scot hematomul cu succes și Diego a suportat foarte bine operația”, declara medicul Leopoldo Luque pe 4 noiembrie.

Viața lui Maradona este una care pare desprinsă din filme.

Diego Armando Maradona s-a născut în Lanús, Argentina, dar a crescut în Villa Fiorito, o suburbie la sud de Buenos Aires, într-o familie săracă, familie care ulterior s-a mutat în provincia Corrientes.

A fost primul băiat din familia sa, după nașterea celor trei surori mai mari ale sale. Mai are doi frați mai tineri decât el, pe Hugo (el Turco) și Raúl (Lalo), amândoi activând ca fotbaliști profesioniști. Maradona are origini italiene, spaniole, croate și argentiene indigene.

La 10 ani, Maradona a fost remarcat de către un talentat căutător de tineri jucători, în timp ce juca la Estrella Roja, un club din vecinătatea unde locuia. A devenit juniorul lui Los Cebollitas (Micile Cepe), echipa de juniori a clubului din Buenos Aires, Argentinos Juniors.

Ca și copil de mingi la 12 ani, încânta spectatorii aratându-și măiestria cu mingea, în timpul pauzelor meciurilor din prima divizie.

Pe 20 octombrie 1976, Diego Armando Maradona și-a făcut debutul de fotbalist profesionist la Argentinos Juniors. Abia împlinise vârsta de 16 ani. În 1981 a fost transferat pentru 1 milion de lire sterline la Boca Juniors.

Diego Maradona a jucat pentru naționala Argentinei 91 de meciuri și a marcat 34 de goluri.

Diego Maradona participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA, incluzând Cupa Mondială 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană și câștigând Balonul de Aur.

”Titlul mondial din 1986, cel mai înălțător moment al carierei. Sublim. Acolo, ridicând trofeul, simțeam că ating cerul. Toate visele mele se împlineau”, mărturisea Diego Armando Maradona.

312 goluri a marcat Diego Maradona în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club: Argentinos (1976-1981), Boca Juniors (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell’s (1993-1994).

”Un geniu care a făcut milioane de copii să joace fotbal”, spune Gheorghe Hagi, la Europa FM.

Diego Maradona, depus la Palatul prezidenţial din Buenos Aires

Sicriul cu trupul neînsufleţit a legendei fotbalului argentinian a fost depus la Palatul prezidenţial din Buenos Aires.

La Napoli, în Italia, Stadionul San Paolo va fi redenumit Diego Armando Maradona.

A fost un moment de reculegere în toată Argentina la mijlocul nopții în memoria lui Diego Maradona. Oamenii au aplaudat minute în șir de la balconul apatamentelor din marile orașe.

Sute de oameni s-au așezat la rând în fața Palatului Prezidenial din Buenos Aires, unde sicriul cu trpului lui Diego Maradona a fost depus în timpul nopții.