Fumatul creşte riscul de astm pentru bebeluşi

Astfel, potrivit unor cercetători suedezi, acest risc este mai mare de 4 până la 6 ori mai mare în cazul doamnelor care fumează în timpul celor 9 luni de sarcină.

Cercetorii şi-au prezentat rezultatele studiului la un congres european de pneumologie, ce a avut loc la Viena.

Astfel, aceştia au demonstrat că femeile care fumează în timpul sarcinii nasc copii cu o greutate sub cea normală, ceea ce influenţează riscul de apariţie a astmului.

Studiul a fost realizat între 2006 şi 2008, au participat 3.400 de copii, care au fost monitorizaţi de specialişti pentru a se stabili procentul de îmbolnăviri de astm.

Copiii femeilor care au fumat în timpul sarcinii au avut la naştere o greutate, în medie, mai mică cu 211 grame decât cei ai mamelor nefumatoare.

Aproape un sfert dintre copiii mamelor fumătoare cântăreau la naştere mai puţin de 2,5 kilograme, faţă de 4,1% în cazul copiilor mamelor care nu fumau.

În ceea ce priveşte copiii subponderali ai femeilor care au fumat pe tot parcursul sarcinii, riscul de a dezolta astm era de aproape 24 %, faţă de 7,7% în cazul copiilor mamelor nefumatoare născuţi cu o greutate normală.