Confidenţialitate

Frecvența Gustului, cu Mihaela Bilic: Cât de sănătos este postul? Sfaturi și greșeli frecvente

De luni începe Postul Crăciunului. Durează 40 de zile, timp în care nu se consumă produse animale. Postul poate fi benefic pentru organism, dar poate dăuna dacă cei care postesc nu țin cont de anumite lucruri.

Mihaela Bilic a abordat acest subiect în emisiunea Frecvența Gustului, la Europa FM.

Unele produse chiar pot „intoxica” organismul. Mihaela Bilic a făcut o listă cu sfaturi de urmat, dar și cu greșeli frecvente.

„Dacă mâncăm alimente procesate, ambalate, și facem abuz de grăsimi vegetale și de produse din soia ajungem să ne „intoxicăm” corpul. Va suferi foarte mult ficatul dacă facem abuzuri de acest fel.

Obiectivul este să îi dăm organismului o pauză și să îi ușurăm digestia. De asta a părut postul de-a lungul istoriei”, punctează medicul nutriționist.

De asemenea, Mihaela Bilic mai spune că:

„Îmi e teamă că foarte multe persoane vor face exces de ulei în această perioadă. Uleiul vegetal nu este bun în exces. Orezul și pastele absorb uleiul. Nu realizăm cât de mult ulei poate avea un pilaf. Uleiul ar trebuie să fie prima grijă a fiecăruia în post.”

Realizatoarea emisiunii Frecvența Gustului vorbește și despre cantitățile de mâncare:

„Cantitatea trebuie să fie atent controlată în post. Dacă postești, prima condiție este să nu fii sătul. Acest lucru este confirmat și de religie. Farfuria nu trebuie să fie foarte plină”, subliniază Mihaela Bilic.

Nu ar trebui să lipsească din alimentație leguminoasele boabe, ca mazărea și năutul, foarte bogate în proteine.

În legătură cu cine ar trebui să țină post, Mihaela Bilic spune:

„Copiii nu ai voie să țină post pentru că sunt în creștere și nu pot fi privați ne nutrienții din produsele de origine animală. Pe același principiu nu au voie nici gravidele sau persoanele care suferă de anumite afecțiuni.”