Confidenţialitate

Fractura de şold – cea mai serioasă complicaţie a osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune care afectează structura oaselor, scăzând densitatea și calitatea acestora. Pe măsură ce oasele devin mai poroase și fragile, riscul apariției fracturilor este din ce în ce mai mare. Pierderea densității osoase are loc încet, progresiv și uneori silențios până la apariția primei fracturi.

Osteoporoza este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, iar astăzi este Ziua Internațională a Osteoporozei. Peste 200 de milioane de oameni în întreaga lume suferă de osteoporoză, atât femei, cât și bărbați. Pentru femei, riscul unei fracturi de șold este mai mare decât riscul de apariție al cancerului de sân sau de ovar, iar pentru bărbați mai mare decât riscul apariției cancerului de prostată.

Astfel fractura de șold este cea mai serioasă complicație a osteoporozei și, foarte important, și bărbații trebuie să participe la metodele de testare și prevenție privind osteoporoza.

Deoarece structura oaselor este stabilită încă din pubertate, osteoporoza a fost descrisă ca o boală pediatrică ce are consecințe geriatrice. Cu cât pornim în viață cu oase bine construite, cu atât osteoporoza se va instala mai târziu. Astfel copilul trebuie îndrumat spre activități sportive, în același timp cu asigurarea unui aport optim de calciu, vitamina D și proteine.

Bărbații și femeile cu vârsta peste 50 de ani prezintă risc crescut pentru osteoporoză și deoarece aceasta nu are simptome evidente, este important să mergeți la medic pentru testarea densității osoase, existând teste simplu de efectuat și nedureroase.

Factorii de risc pentru osteoporoză sunt vârsta înaintată, menopauza, istoricul familial de osteoporoză, fracturi în trecut, obezitatea, sedentarismul, fumatul și consumul excesiv de alcool.

Știți ce densitatea osoasă aveți? Dacă nu, este timpul să mergeți la medicul de familie pentru a vă testa.