Confidenţialitate

Formele de astm

Astmul bronșic este o afecțiune inflamatorie a căilor respiratorii – bronhii. Acesta se manifestă prin episoade de agravare a inflamației, caracterizate prin intensificarea simptomelor. Un episod acut de astm, denumit și atac de astm sau criză de astm, implică îngustarea căilor respiratorii din cauza inflamării puternice a bronhiilor.

Pacienții se confruntă cu dificultăți de respirație care, în lipsa tratamentului de urgență și în funcție de gradul de severitate al astmului pot fi amenințătoare de viață.

90% dintre pacienții astmatici, suferă de forme ușoare sau moderate de astm, ceilalți 10% suferă de astm sever. Pacientul cu astm ușor sau moderat are perioade lungi în care nu prezintă niciun simptom specific astmului, are o capacitate pulmonară normală și o calitate bună a vieții. Ocazional, se confruntă cu o criză de astm care se poate remite de la sine sau pe care o poate depăși cu ajutorul medicației de urgență – bronhodilatatoare. Pacientul cu astm sever manifestă în fiecare zi simptomele astmului, are crize foarte dese, o capacitate pulmonară scăzută și implicit o calitate slabă a vieții.

Un pacient cu astm ușor sau moderat trebuie să țină cont de recomandările medicului, să-și ia medicația indicată de acesta și să se prezinte la controale regulate pentru a evita agravarea astmului și intensificarea crizelor.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, cu un impact major asupra calității vieții, dar care poate fi ținută sub control. Un pacient cu astm poate face tot ceea ce este la îndemână și pentru un individ sănătos, dacă respectă tratamentul recomandat de medic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.