Confidenţialitate

FMI va reduce previziunile privind creșterea globală pe fondul războiului din Ucraina

Din cauza războiului din Ucraina, Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi va reduce previziunile privind creşterea globală luna viitoare. Sub sancțiuni internaționale, economia Rusiei se contractă, iar țările strâns legate de economia rusă și ucraineană vor avea de suferit, arată oficialii FMI.

În timp ce economia mondială nu şi-a revenit încă din pandemia de COVID-19, sancțiunile impuse în contextul confruntării armate din Ucraina duc la „o contracţie bruscă a economiei ruse” cu efecte în valuri în regiune și nu numai.

Intrarea Rusiei în incapacitate de plată „nu mai este un eveniment improbabil”, susține directorul FMI, Kristalina Georgieva. Problema nu este disponibilitatea banilor, ci incapacitatea de a-i folosi, deoarece ţara a fost izolată de sistemul financiar mondial.

Șefa FMI a descris efectele sancțiunilor în Rusia: de la deprecierea masivă a monedei, care conduce la creşterea inflaţiei, până la scăderea puterii de cumpărare şi a nivelului de trai.

Efectele asupra ţărilor strâns integrate cu economia ucraineană şi rusă precum Moldova, ţările baltice și unele state din Asia Centrală vor fi semnificative, opinează oficialul FMI.

Fondul Monetar Intgernațional şi Banca Mondială îşi vor ţine reuniunile de primăvară prin videoconferinţă după mijlocul lunii aprilie.

Sursa foto: Unsplash / Ibrahim Boran

Citește și: Putin: Voluntarii pot veni să lupte împotriva forțelor ucrainene. Dacă există astfel de oameni, trebuie să-i ajuți să meargă la luptă

Autor: Iulia Nagy