Confidenţialitate

Flashmob la Cotroceni: Opriţi cenzura! Avem dreptul la educaţie liberă!

Prin intermediul unui flashmob care se va desfăşura joi, la ora 18.00, în faţa Palatului Cotroceni, asociația Front îi cere șefului statului să nu promulge amendamentul la Legea Educaţiei Naţionale prin care se interzic referinţele la identitatea de gen şi teoria de gen în şcoli, universităţi şi alte spaţii destinate educaţiei şi formării profesionale.

Iniţiat de teologul Vasile Cristian Lungu, senator PMP, proiectul de lege interzice predarea noţiunilor care explică că genul este o construcţie socială, fiind diferit de sexul biologic cu care oamenii se nasc. Mai mult, în cazul persoanelor transgender, identitatea de gen nu este aceeaşi cu sexul atribuit la naştere.

Potrivit asociației Front, “distincţia dintre sex şi gen este un concept demonstrat ştiinţific şi consacrat în ştiinţele sociale, medicină şi psihologie. Aceste noţiuni în spaţiul educaţional şi academic sunt esenţiale pentru a înţelege experienţele femeilor şi experienţele persoanelor transgender şi pentru a preveni şi combate discriminarea de gen. În schimb, discuţiile despre gen sunt instrumentalizate politic de către mişcările ultraconservatoare, cu scopul de a restrânge drepturile femeilor şi ale persoanelor LGBTQ, în special drepturile persoanelor trans”.

Asociaţia mai amintește că forţe ultraconservatoare şi fundamentalist religioase au câştigat teren în ţări ca Ungaria, Bulgaria, Polonia şi SUA, unde au închis şcoli şi universităţi din domeniul social legate de feminism, egalitate de gen şi LGBTQ+. Ele încep să aibă o influenţă din ce în ce mai mare şi în România.

Reprezentanţii Front se opun categoric prevederilor acestei legi, care reprezintă “un pericol pentru siguranţa atâtor femei şi persoane transgender, cât şi pentru dreptul tinerilor la educaţie. Într-o Românie homofobă, transfobă, sexistă, în care vieţile fetelor şi femeilor sunt constant puse în pericol, în care violenţa şi abuzul sunt normalizate şi cultivate, în care agresiunea e parte din istoria socială, ne revoltă asemenea legi prin care educaţia de gen este brutal anulată. Asemenea legi distrug cadre educaţionale şi anulează orice gândire critică”.

Fiecare participant la flashmob va purta mesaje scrise de mână sau tipărite pe care le va lăsa la intrarea în Palatul Cotroceni (partea dinspre Leu), păstrând distanţarea socială.

Purtarea măștii de protecţie este obligatorie.

“Prin acest gest simbolic îi cerem Preşedintelui să întoarcă la Parlament această lege care contravine principiilor constituţionale ale nediscriminării, cât şi reglementărilor europene şi multor convenţii internaţionale asumate de România – mai ales Convenţia de la Istanbul, care joacă un rol esenţial în combaterea violenţei de gen. România este abia la începutul drumului pentru egalitate de gen şi respectarea drepturilor femeilor şi minorităţilor sexuale. Nu acceptăm niciun pas înapoi!

Haideţi să nu cedăm obscurantismului, bigotismului şi forţelor retrograde!”, adaugă asociația într-un comunicat.

Cetățenii sunt invitați, totodată, semneze o petiţie online.