Confidenţialitate

Firea, despre testarea Ministerul Sănătăţii: O improvizaţie românească | AUDIO

Primarul general al Capitalei a declarat, marți, că nu înţelege de ce au fost aduse critici iniţiativei municipalității de testare a populației, în condiţiile în care demersul Ministerului Sănătăţii nu urmează o formulă ştiinţifică.

“Să înţeleg că la noi nu era ştiinţă, era ceva aproximativ. La ei, e ştiinţă. Eu nu am mai auzit să stai să aştepţi să vezi ce persoane vin la analize – să îşi ia o glicemie, nivelul fierului, calciului şi aşa mai departe – şi din acele persoane care, întâmplător vin acum către un laborator, să faci o selecţie. Dar, eu încurajez chiar şi acest tip de testare! Vreau doar să fac un paralelism în legătură cu faptul că în proiectul nostru, care este realizat după toate normele internaţionale, s-a aruncat cu vorbe de ocară. În schimb, cu ce a ieşit Ministerul nu este nici jumătate ştiinţific faţă de proiectul Primăriei Capitalei”, a spus Gabriela Firea la Antena 3.

Edilul a subliniat că testele pe scară largă, atât cele de anticorpi, cât şi cele de antigen, sunt importante pentru a cunoaşte realitatea şi pentru a permite relansarea economiei.

“Din păcate, ceea ce se întâmplă acum este de neînţeles, la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că de o lună şi jumătate m-au blocat pe mine. Am început fără niciun sprijin şi doar cu boicot public şi blocaje. Şi acum, încearcă cumva să pună în dificultate proiectul Primăriei Capitalei, despre care înţelegem că e foarte bun, pentru că şi Ministerul Sănătăţii a anunţat că va face la fel în perioada următoare: teste în ţară, dar nu după o formulă ştiinţifică, ci tot, dacă vreţi, cumva, o improvizaţie românească, pentru că vor selecta practic persoane într-un eşantion imaginar dintre românii care vor merge în această perioadă la analize, pentru alte afecţiuni”, a mai spus Gabriela Firea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul a menţionat că, în Bucureşti, în perioada stării de urgenţă şi a celei de alertă, s-au aflat în carantină aproximativ 4.000 de persoane venite din diaspora. Dintre acestea, aproximativ o sută au avut teste pozitive la SARS-CoV-2.

La nivelul Capitalei, 1.800 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus.

“La început s-a decis ca în carantină să intre doar românii care se întorceau din Spania şi din Italia, ceea ce a determinat ca cele mai multe îmbolnăviri în municipiul Bucureşti să provină de la românii întorşi din Marea Britanie, Franţa şi Germania, care la acel moment, pe perioada stării de urgenţă, în prima parte, nu au fost conduşi către carantina instituţionalizată, ci au fost lăsaţi acasă şi şi-au îmbolnăvit propria familie sau colegii de la serviciu sau persoanele cu care s-au întâlnit întâmplător. De aceea avem următoarele rezultate: din aproape 4.000 de români în carantină – cea mai mare pondere fiind cei veniţi din Spania şi Italia, pentru că ei au fost primii carantinaţi- nu am avut mai mult de o sută, o sută şi ceva de persoane cu test pozitiv. Toate celelalte persoane, până la 1.800, câte au fost contaminate până acum în Bucureşti, sunt persoanele care au venit din alte ţări decât Spania şi Italia, nu au intrat în carantină, au intrat direct în societate’, a precizat primarul general.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.