Confidenţialitate

Fibrilaţia atrială şi extrasistolele ventriculare

Bolile cardiovasculare sunt o problema importantă de sănătate publică. Medicul cardiolog are la dispoziție numeroase investigaţii pentru diagnosticul acestora.
În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice și nu le simțim. Apariția pulsului neregulat însoțit de palpitații, ameţeală, durere în piept sau oboseală sunt simptome ale fibrilației atriale.

Acest lucru înseamnă că atriile se contractă haotic. Ritmul rapid și neregulat afectează mușchiul inimii și determină slăbirea sau întinderea acestuia.
Fibrilația atrială constituie un factor major de risc pentru atacul vascular cerebral, consecințele fiind severe, adesea permanente cu probabilitate crescută de deces.

De asemenea, medicul poate diagnostica pe electrocardiograma extrasistole ventriculare. Acestea sunt bătăi în plus ale ventriculilor prin activarea electrică anormală declanșată înaintea unei bătăi cardiace normale. Extrasistolele pot fi asociate cu boli cardiace, dar pot apărea și la persoane sănătoase, în special la vârstnici.

De obicei, pacienții sunt asimptomatici. Atunci când apar, simptomele principale sunt percepția unei bătăi cardiace puternice și disconfort toracic sau în zona gâtului. De asemenea, lipsa unei bătăi cardiace face ca pacientul să spună că inima s-a oprit pentru o perioadă, deoarece după extrasistolă poate apărea o pauză compensatorie.

În general, extrasistolele nu sunt periculoase, dar atunci când apar frecvent la persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente pot conduce la alte aritmii periculoase.