Confidenţialitate

Producătorii de fructe de pădure din Republica Moldova se plâng că nu au unde să își vândă marfa din cauza războiului din Ucraina | AUDIO

În acest an, producătorii de pomușoare din Republica Moldova riscă să rămână fără piață de desfacere, din cauza războiului din Ucraina. Dacă în anii trecuți cea mai mare parte, 80 %, a producției de culturi bacifere (mure, afine, coacăze, zmeură și căpșune) se exporta în Federația Rusă, acum, producătorii sunt nevoiți să se reorienteze spre alte piețe.

Dorin Tofan este un producător de pomușoare din raionul Nisporeni. Cum spre Rusia nu-și mai poate duce căpșunele, trebuie să găsească noi cumpărători. AgroTv Chișinău a prezentat situația mai multor fermieri:

„Alte ieșiri din situație nu cred că o să le avem anul ăsta, cu Federația Rusă cunoaștem toți care e situația și chiar nu văd o ieșire de export în Federația Rusă. Vom fi nevoiți să căutăm alte piețe, alte ieșiri.”

Zinaida Plămădeală gestionează o cooperativă care valorifică producția de pe 30 de hectare cultivate cu căpșuni din raionul Călărași:

„Probabil că va fi dificil la momentul de comercializare pentru că piețele noastre tradiționale s-au cam închis sau sunt foarte dificile, este riscul foarte mare ca să nu fim plătiți pentru producția noastră, cel puțin să putem să scoatem în capăt ca să ne acoperim cheltuielile și să plătim angajații noștri.”

Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, spune că, dacă nu reușesc să vândă căpșunele și alte fructe proaspete, unii producători le vor transforma în gemuri, dulcețuri ori compoturi:

„Dacă vom avea niște exces pe care nu vom putea să-l comercializăm în formă proaspătă, aici probabil o să vină procesatorul în ajutor, fie congelarea, fie pasarea, fie deshidratarea, deci în diferite forme.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republica Moldova exporta cea mai mare parte a producției de pomușoare în Federația Rusă. Cum acest lucru nu mia este posibil, mulți producători încep să obțină certificatele care le vor permite accesul pe piața europeană. Estimările asociațiilor de profil arată că sunt peste aproximativ 600 de producători de pomușoare în Basarabia.

Foto: Shutterstock