Confidenţialitate

Legumele românești s-ar putea scumpi cu până la 25 %, avertizează fermierii. Îngrășămintele și semințele costă tot mai mult | AUDIO

Fermierii se plâng de costurile tot mai mari cu îngrășămintele dar și de prețul semințelor și spun că, în acest context, prețul legumelor va crește simțitor.

Ionuț este un fermier din județul Olt. Cultivă legume în spații protejate și spune că prețurile ar putea crește cu aproape 25 de procente:

„Matematic, există o justificare a unei creșteri de până la 25 – 30% a produsului final. Spre deosebire de anul trecut, costurile cu achiziția îngrășămintelor s-a dublat efectiv, costurile cu achiziția combustibilului, pentru că-l folosim și noi, s-a dublat și el. În ceea ce privește prețurile la semințe și la tratamente fitosanitare, su suferit o creștere de până la 25 – 30%.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a nu crește prețul legumelor, fermierii cer din partea Ministerului Agriculturii mai multe subvenții:

„Rămâne de văzut și dacă piața poate absorbi și aceste acreșteri și atunci șansa noastră ar fi ca aceste pachete de măsuri, prin creditări avantajoase sau subvenții corelate la actualitatea de astăzi, pentru că multe dintre ele au rămas la nivelul de acum 2-3 ani și nu mai sunt de actualitate. Dacă sunt updatate, dacă sunt corelate, ar avea capacitatea să absoarbă șocul unei astfel de creșteri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Probleme sunt și la lapte, se plânge un alt fermier:

„De la această oră, noi îl dăm cu 1,4, nu săltăm prețul, acum depinde înțelegerea între fabrica de lapte și comerciant. Noi, acum, la această oră, nu luăm decât 20% din prețul de la raft. Vaca mănâncă zilnic, am cerut să ni se dea prețul pe lapte la 10 zile, nu ne dă banii pe lapte și cele 2-3 fabrici de lapte care sunt acum prin zonă sunt în insolvență.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Unsplash / Markus Spiske