Confidenţialitate

Falsul chirurg Matteo Politi, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare și la plata unor daune morare | AUDIO

Trei ani şi zece luni de închisoare, este sentința primită de falsul chirurg estetician Matteo Politi. El a fost obligat de instanţă să achite daune morale şi materiale în valoare de aproape 30.000 de lei şi peste 11.000 de euro. Decizia magistraţilor este definitivă. Timp de un an, italianul cu opt clase, care a  mințit că este medic, a reușit să opereze 28 de persoane în cinci clinici din București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scandalul falsului medic a izbucnit în  februarie 2019.

Curtea de Apel București a menținut sentința dată în noiembrie anul trecut de către Judecătoria Sectorului 1.

Matteo Politi a fost găsit vinovat de înşelăciune şi infracţiuni legate de fals. Nu a fost condamnat însă și pentru exercitarea fără drept a profesiei de medic, pentru că acele fapte s-au prescris.

Conform procurorilor, din martie până în decembrie 2018, falsul medic ar fi operat 19 paciente și a indus în eroare încă nouă persoane, pe care le-a operat și de la care a primit aproape 14.000 de lei și peste 10.000 de euro.

Matteo Politi a păcălit și doi medici, de la care a încasat 14000 de lei, respectiv chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet.

Acuzațiile la adresa italianului nu s-au oprit aici: el a determinat trei funcţionari de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti să falsifice mai multe înscrisuri și să îi ateste în fals calitatea de doctor, eliberându-i cod de parafă.

Mai mult, procurorii au stabilit că Poliția a determinat și funcționari din Ministerul Educației să îi recunoască o diplomă falsă de licență de la Universitatea din Priștina.

După izbucnirea scandalului, italianul a încercat să fugă din România, fiind prins într-un tren, în Vama Curtici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Război deschis în Parlament pe tema construcției de spitale. Ludovic Orban: „Politica fiscală a României nu se face la șpriț” | AUDIO