Confidenţialitate

Falimentul Silicon Valley Bank afectează piețele bursiere europene | AUDIO

Piețele bursiere europene scad în condițiile în care sunt afectate de șocul falimentului Silicon Valley Bank de săptămâna trecută. Filiala britanică a SVB va fi cumpărată, pentru 1 liră, de banca HSBC. Între timp, o a doua bancă americană a fost închisă de autorități, iar acțiunile unui alt creditor, First Republic Bank, s-au înjumătățit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Piețele bursiere europene au început foarte slab noua săptămână, în ciuda faptului că autoritățile de reglementare americane au protejat depozitele Silicon Valley Bank și au încercat să consolideze sistemul financiar noaptea trecută. Scăderile acțiunilor variază de la 1% la 5%.

Există multe motive de îngrijorare, fie că este vorba de conflictul din Ucraina, de inflație, de creșterea ratelor dobânzilor, iar acum s-a adăugat o potențială criză bancară. Nu e de mirare că oamenii se simt puțin speriați, spune un director de investiții citat de cotidianul The Guardian.

Signature Bank, al doilea faliment bancar din weekend

Signature Bank, o bancă americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă aseară de autoritățile din SUA. Este al doilea faliment bancar din acest weekend după cel al Silicon Valley Bank.

În încercarea de a limita un efect în lanț al prăbușirii băncii mamă din SUA, Banca HSBC a cumpărat filiala britanică a SVB, printr-un plan de salvare privat facilitat de Guvernul Marii Britanii şi Banca Angliei. Contribuabilii britanici nu vor fi implicați, a dat asigurări ministrul Economiei, Jeremy Hunt.

Acțiunile unui alt creditor american, First Republic Bank, sunt în scădere cu aproape 60%.

FMI este încrezător în măsurile pe care le va lua Casa Albă. Joe Biden va susține un discurs luni

Președintele american Joe Biden va ține azi un discurs pentru a-i asigura pe americani în legătură cu sistemul bancar.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Inflația a crescut în luna februarie, anunță INS