Confidenţialitate

Inflația a crescut în luna februarie, anunță INS

Crește din nou rata inflației. A urcat în februarie până la 15,5%, cu aproape jumătate de procent mai mult decât în ianuarie. Alimentele au continuat să se scumpească în ultima lună, cu majorările cele mai mari la legume și fructe.

Zahărul s-a scumpit cel mai mult în februarie față de aceeași lună a anului trecut: cu peste 60%, untul a costat cu aproape 45% la mult, iar pentru cartofi, ouă, lapte și brânză, am plătit cu peste 30% mai mult, arată datele Institutului Național de Statistică.

Uleiul s-a scumpit cu peste 25%, iar făina, mălăiul, pâinea și produsele de panificație, legumele și conservele de legume au avut și ele prețuri cu peste 20% mai mari.

Și pentru carne am dat mai mulți bani cu peste 17% în plus.

La capitolul mărfuri nealimentare, gazele au înregistrat o creștere de preț cu peste 40%, curentul electric s-a scumpit cu 27% față de aceeași lună a anului trecut, detergenții au costat cu peste 13% mai mult, cărțile cu peste 10 procente în plus, iar cosmeticele, îmbrăcămintea și încălțămintea cu 9%.

Serviciile de apă, canal, salubritate au înregistrat o scumpire cu 24%, transportul interurban s-a scumpit cu 15 procente, iar chiriile și biletele la teatru și cinema au costat cu peste 8% mai mult.

Serviciile de telefonie sunt singurele care s-au ieftinit față de februarie anul trecut, dar ieftinirea este infimă: sub 1 procent.

Foto: Shutterstock

Citește și: Blocul Național Sindical avertizează că PNRR-ul trebuie modificat până la 30 aprilie, altfel riscăm să pierdem aproape 2 miliarde de euro | AUDIO