Evaziune fiscală de 3,14 milioane de euro, în urma organizării unor concursuri școlare

Polițiștii au făcut, astăzi, 80 de percheziții în București și în 7 județe, la sediile mai multor licee și la domiciliile unor persoane suspectate că încasau ilegal bani, în urma organizării unor concursuri școlare. Prejudiciul estimat de anchetatori depășește 3 milioane de euro – anunță Poliția Capitalei.

46 de persoane vor fi conduse la audieri. Printre cei chemați să dea explicații în fața polițiștilor, se află și președinta Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Mihaela Gună.

Anchetatorii spun că Asociația Arhimede, fondată de profesorul de matematică Petruș Alexandrescu ar fi organizat, în ultimii ani, diverse concusuri școlare. Pentru a participa, elevii plăteau fiecare o taxă de înscriere de 25 de lei. Nu primeau nicio chitanță pentru acești bani, și astfel din 2010 și până acum, statul ar fi fost prejudiciat cu peste 3 milioane de euro.

Banii încasați de la elevi erau înregistrați fictiv în contabilitatea Asociației, drept sponsorizări sau cotizații.

Concursurile erau organizate cu sprijinul a peste 40 de profesori din întreaga țară, care primeau o parte din banii încasați de la elevi de Asociația Arhimede. Pentru fiecare elev înscris la concurs era asigurată o anumită sumă. Profesorii corectori, dar și cei care asistau la concurs primeau și ei bani în funcție de numărul elevilor participanți.

Din rețea ar face parte și președinta Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Mihaela Gună, la domiciliul căreia s-au făcut percheziții. Aceasta a declarat la Europa FM că nu a încasat nicun ban în urma organizării concursurilor școlare:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit anchetatorilor, Asociația Arhimede ar fi apelat la influența pe care Mihaela Gună o avea pe lângă Ministerul Educației, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în organizarea concursurilor.

În acest dosar, oamenii legii au făcut 80 de percheziții la domiciliile suspecților, dar și la sediile unor școli și licee din București și din 7 județe: Argeș, Ilfov, Constanța, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS