Confidenţialitate

Europa a făcut primele comenzi de Molnupiravir. Cum pot ajuta pastilele în infecția cu coronavirus | AUDIO

Primele comenzi în Europa pentru Molnupiravir, pastila produsă de compania americană Merck, au fost efectuate. Se va administra oral și va completa vaccinarea, spun experții. Franța a comandat deja 50.000 de pastile, după Statele Unite, care au cerut 1,700.000 de doze. Iar compania Merck vizează distribuția pentru 100 de țări. În Statele Unite, o pastilă a fost vândută cu 700 de dolari, aproximativ 600 de euro bucata.

Pastila portocalie ar putea fi veriga lipsă până acum în arsenalul anti-COVID-19, notează presa franceză. Franța a comandat 50.000 de pastile de Molnupiravir. Acestea vor ajunge în perioada dintre finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie. Franța a comandat pastilele produse de Merck fără să aștepte ca procesul de evaluare, realizat de autoritățile internaționale din domeniul sănătății, să fie complet

Cum pot ajuta pastilele Molnupiravir în cazul infecției cu coronavirus?

Molnupiravir nu pretinde că oferă tratament preventiv pentru boală. Jean Paul Stahl, infecțiolog, spune că medicamentul urmărește reducerea internărilor în spital. Ar urma să fie administrat, așadar, după infectare, nu înainte. Se adaugă ușurința modului de administrare – prin înghițire. Obiectivele sale se află în altă parte: se presupune că „reduce formele grave, durata bolii”, a lămurit Jacques Zagury, director de comunicare al Merck în Franța.

Experții în virusologie au descris acțiunea astfel: va bloca funcționarea proteinei virusului care se ocupă de multiplicarea acestuia. Cu alte cuvinte, va împiedica celebra proteină Spike care permite Covid-19 să intre în celule și să prolifereze acolo.

Cât costă o pastilă de Molnupiravir?

Despre prețul de 600 de euro pentru o pastilă, Frédéric Bizard, economist specializat în probleme de sănătate a cântărit raportul cost-beneficiu: „Dacă ne uităm la costul spitalizării – 1500 de euro pe zi – vedem că un cost unitar de 600 de euro al acestui medicament este interesant pentru State”.

Medicamentul a fost testat până acum pe 800 de pacienți – care ulterior au manifestat „forme ușoare până la moderate de boală”. Compania se laudă cu „o reducere cu 50% a riscului de spitalizări și deces atunci când pacienții sunt tratați cu Molnupiravir”, dar încă nu a publicat detalii despre aceste studii – notează BFMTV.

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: Părinții care nu pot lucra de acasă își vor putea lua zile libere plătite și în cazul vacanțelor școlare neprevăzute

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.