Confidenţialitate

Euro, tot mai aproape de valoarea de 5 lei. Dan Suciu, BNR: Leul are aceleaşi evoluţii precum toate monedele din regiune

Euro se apropie tot mai mult de valoarea de cinci lei. Banca Națională a cotat azi moneda europeană la 4 lei și 9783 de bani, un nou record negativ pentru moneda națională. BNR transmite că evoluția leului nu este suprinzătoare în condițiile majorării dobânzilor pentru euro și dolar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deprecierea monedei naționale comparativ cu euro a început pe 10 mai. Un euro valora atunci puțin peste 4 lei și 92 de bani. 8 zile mai târziu se apropie de valoarea psihologică de 5 lei.

Evoluția nu este una diferită de cea a monedelor naționale din jurul României, spune Dan Suciu – purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale.

„Este o perioadă de presiune pe monedele emergente odată cu creşterea dobânzii pentru euro şi dolar. Leul evident că are aceleaşi evoluţii cum au toate monedele din regiune”, a declarat Suciu pentru Agerpres.

Banca Europeană a decis – la începutul acestei luni – să majoreze cu 25 de puncte de bază ratele pentru creditare, refinanțare și depozit.

Revenind la moneda națională, aceasta s-a depreciat cu 1,03 la sută de la începutul acestui an, comparativ cu euro. Leul a pierdut teren și în fața dolarului, lirei sterline și francului elvețian.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ANALIZĂ. Au scăzut vânzările pe piața locuințelor | AUDIO